Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Har 1000 fabrikker i 22 land

En av verdens største kleskjeder, H&M, har nå offentligjort sin leverandørliste. En rask gjennomgang viser at kleskjeden, som også produserer klesmerkene Cos, Monki, Weekday og Cheap Monday, har produksjon i 22 land, ved til sammen 996 fabrikker.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En av verdens største kleskjeder, H&M, har nå offentligjort sin leverandørliste. En rask gjennomgang viser at kleskjeden, som også produserer klesmerkene Cos, Monki, Weekday og Cheap Monday, har produksjon i 22 land, ved til sammen 996 fabrikker.

Største produksjonsland er ikke overaskende Kina, hvor H&M kjøper klær fra 262 fabrikker. Deretter følger Tyrkia, Bangladesh og India som andre viktige produksjonsland for H&M. Over 70 prosent av kleskjedens produksjon foregår i disse fire landene.

Her er en totaloversikt over H&Ms leverandører fordelt på land:

Land Antall fabrikker
Kina 262
Tyrkia 181
Bangladesh 167
India 105
Indonesia 54
Kambodsja 33
Sør-Korea 30
Sri Lanka 30
Italia 27
Bulgaria 24
Romania 22
Portugal 18
Vietnam 11
Pakistan 11
Egypt 4
Tunisia 4
Ukraina 4
Sverige 3
Hellas 2
Nederland 2
Polen 1
Thailand 1
Totalt antall fabrikker 996

Offentliggjøring uten å true konkurransen

H&M har til tross for kontinuerlig press, blant annet fra Framtiden i våre hender, nektet å offentliggjøre leverandørlistene. Begrunnelsen har hele veien vært konkurransemessige hensyn. I pressemeldingen skriver de nå at det ligger langvarige forberedelser og et grundig arbeid i forkant av offentliggjøringen, for å bygge sterke, strategiske bånd til leverandørene slik at navnene både på leverandørene og de enkelte fabrikkene, samt adressene, kan publiseres. H&M sier at de derfor  ikke har noen  bekymringer for mulige konkurrenter.  

H&M skriver at de nå er stolte av å åpne opp listene og at  de «ved å publisere listen ønsker å bidra til en mer oversiktlig og på sikt mer bærekraftig moteindustri».

Lettere å ansvarliggjøre selskapene
moeun tolaMoeun Tola jobbe for bedre arbeidsforhold i tekstilindustrien i Kambodsja og er svært fornøyd med H&Ms offentliggjøring (Foto:Bern Declaration)Det siste året har det vært flere  dødsbranner ved ulike tekstilfabrikker i Asia. Brannene krevde i løpet av tre måneder minst 439 liv og skadet enda flere.  I etterkant har merkevareselskapene gått ut og sagt at de ikke visste at deres klær ble produsert ved fabrikkene. Riktignok handlet dette, ifølge selskapene selv, om ikke-autoriserte underleverandører. Med åpne lister og konkret informasjon om leverandørene, slik H&M nå leverer, er det  enklere for Framtiden i våre hender og andre å holde de rette merkevareselskapene ansvarlige.

Åpne lister er også en svært gledelig nyhet for organisasjonene i produsentlandene som  jobber for å bedre forholdene i leverandørkjeden. For dem vil det nå kunne bli enklere å samarbeide effektivt for å sammenholde informasjon, og utarbeide strategier for å bedre lønns-og arbeidsvilkår hos fabrikkene.

Offentliggjøringen av fabrikklistene er svært nyttig for oss, sier Moeun Tola på telefon fra Phnom Penh. Han jobber for arbeiderrettighetsorganisasjonen CLEC i Kambodsja.

– En viktig del av jobben vår er nettopp det å undersøke leverandørkjedene. Tidligere når vi avdekket kritikkverdige forhold ved en fabrikk måtte vi skaffe bevis for hvlilke kleskjeder som produserte der. Men da opplevde vi ofte at kleskjedene likevel nektet for at de kjøpte fra de aktuelle fabrikkene.

– Nå slipper vi den typen usikkerhet og diskusjoner. Nå er det klart hvem som produserer hvor. Finner vi bevis for at eksempel H&M produserer der så kan vi anta at det er snakk om en uautorisert underleverandør og kan varsle H&M om det.

Tola mener også at H&Ms beslutning om å offentliggjøre listene kan bli et nyttig pressmiddel overfor andre kleskjeder som har produksjon i landet.

Vi kommer til henvende oss til Marks & Spencer og GAP og andre som vi vet produserer her og be dem om å følge H&Ms eksempel. Det har gitt oss et godt utgangspunkt for å jobbe videre for bedre arbeidsforhold ved fabrikkene, avslutter Tola.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!