Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Varner åpner leverandørlistene

Etter langvarig press velger Varner-gruppen, som blant annet eier Cubus, Carlings og BikBok, å fortelle hvor de kjøper klærne sine fra. – Dette er en stor og viktig seier for norske forbrukere, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.
Nå kan vi endelig få vite hvor Cubus produserer Justin Bieber-kolleksjonen.
Nå kan vi endelig få vite hvor Cubus produserer Justin Bieber-kolleksjonen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Etter langvarig press velger Varner-gruppen, som blant annet eier Cubus, Carlings og BikBok, å fortelle hvor de kjøper klærne sine fra. – Dette er en stor og viktig seier for norske forbrukere, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Arild Hermstad210Arild Hermstad.Gjennom kampanjen «Vreng kleskjedene» har Framtiden i våre hender og de mange tusen som har skrevet under krevd at Varner og andre kleskjeder skal offentliggjøre sine leverandørlister. Åpne leverandørlister er viktig for at uavhengige aktører skal kunne sjekke at det ikke foregår barnearbeid eller er dårlige arbeidsforhold på tekstilfabrikkene.

Nå har Varner, som er den største aktøren på det norske klesmarkedet, gitt etter for presset. Selskapet varsler at de i løpet av mars/april vil legge ut en oversikt på sine nettsider over hvilke fabrikker de handler med.  

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, er strålende fornøyd med Varner-gruppens beslutning.

– Dette er en stor og viktig seier for norske forbrukere. Mange tusen nordmenn har engasjert seg i denne saken, og det er gledelig å se hvor stor makt forbrukerne har, sier Hermstad.

  • Vil du bli med og støtte vårt arbeid? Send SMS med kodeord MEDLEM til 2300. Du bidrar med 245 kr. og blir medlem ut året. Du kan også melde deg inn her.

Varner oppgir «økende informasjonsbehov fra sine kunder» som en viktig grunn til at de nå velger å offentliggjøre leverandørlistene. Det skjer så fort listene er gjennomgått og kvalitetssikret og alle de ca. 300 leverandørene er informert.

– Dette viser igjen at det nytter å engasjere seg og være en bevisst forbruker, sier Hermstad, som også er glad for at kravet om åpenhet, som Framtiden i våre hender har jobbet med i flere år, nå blir innfridd av den største klesaktøren i Norge.

Hemmelige fabrikklister gjør det vanskelig å avdekke barnearbeid, grov underbetaling og livsfarlig arbeidsmiljø som kan knyttes til kleskjedene.

– Derfor er åpne leverandørlister er et viktig steg på veien for en mer etisk og rettferdig tekstilbransje. Praktiserer du hemmelighold, har du ofte noe å skjule, sier Hermstad.

Like etter kampanjen «Vreng kleskjedene» ble lansert, valgte også Moods of Norway å offentliggjøre sine leverandørlister. Nå forventer Framtiden i våre hender at selskap som H&M, Zara, Gina Tricot, Lindex, Kappahl og Voice-kjeden offentliggjør sine leverandørlister.

– Varner er den største aktøren på det norske klesmarkedet. Når de offentliggjøre sine leverandørlistene, legger det et sterkt press på de andre kleskjedene om å gjøre det samme, sier Hermstad.

PS! På kampanjesiden «Vreng kleskjedene» vil Varner-butikkene BikBok, Dressmann, Cubus og Carlings stå listet under «Hemmelige fabrikklister» helt fram til listene er offentlig tilgjengelige i mars/april.

Les også:

Hvem lager Bieber-klærne, Cubus?
Derfor vil vi ha åpne leverandørlister
Moods of Norway åpner leverandørlistene
Partiledere signerer åpenhetskampanje

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!