Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vi sprser kjøtt som aldri før, men mindre frukt og grønt.

Vi spiser mer kjøtt og mindre frukt

Fra 2009 til 2011 har forbruket av frukt gått ned, mens forbruket av kjøtt og fløte har steget.
Vi sprser kjøtt som aldri før, men mindre frukt og grønt. (Foto: CameliaTWU/Flickr)
Vi sprser kjøtt som aldri før, men mindre frukt og grønt. (Foto: CameliaTWU/Flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Fra 2009 til 2011 har forbruket av frukt gått ned, mens forbruket av kjøtt og fløte har steget.

I følge Helsedirektorates rapport for Norges matutvikling, ble det i 2011 registrert et inntak på hele 75 kg kjøtt per person.

«Kostholdet til store deler av befolkningen har fortsatt klare ernæringsmessige svakheter som medvirker til utvikling av hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt, type 2-diabetes, forstoppelse, tannråte og jernmangel,» kommer det frem i rapporten fra Helsedirektoratet.

De ønsker i stedet en raskere økning av frukt- og grønsaksforbruket, og mener det dermed er ugunstig at dette er noen av de varegruppene som har hatt stor prisøkning de siste årene.

Helseskadelig utvikling

Kjøttprodukter er en betydelig kilde for mettede fettsyrer. I følge rapporten var innholdet av mettede fettsyrer i den norske kost i 2011, 16 energiprosent. Det vil si at innholdet av mettet fett nå er vesentlig høyere enn det anbefalte nivået som er på 10 energiprosent.

Helsedirektoratet anbefaler derfor på det sterkeste at inntaket av rødt kjøtt bør begrenses til 500 gram per uke.

I følge den internasjonale kostholdsundersøkelsen, Norkost, konsumerer norske menn i dag hele 1050 g i uken; altså mer enn dobbelt så mye som anbefalt. Norske kvinner ligger også over grensen, da de får i seg i gjennomsnitt 620 gram i uken.

Miljøkonsekvenser

Det er ikke bare helsen som er utsatt ved et høyt kjøttforbruk; det går også betraktelig utover miljøet, da dagens kjøttproduksjon står for rundt 20 % av de globale klimagassutslippene.

Les også: kjøttets mørke side.

Mindre produksjon og forbruk av kjøtt og andre animalske produkter, er helt nødvendig for å få til en tilstrekkelig reduksjon av klimagassutslippene, forklarer seniorrådgiver i Framtiden i våre hender, Liv Thoring.

Hva mener du kan gjøres for å redusere kjøttforbruket?

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!