Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vi vil vite hvem som syr klærne våre. (Foto: Will Baxter)

Derfor vil vi ha åpne leverandørlister

Framtiden i våre hender krever at norske selskap er åpne om hvilke fabrikker de handler med. Jeg har oppsummert de viktigste grunnene til det.
Vi vil vite hvem som syr klærne våre. (Foto: Will Baxter)
Vi vil vite hvem som syr klærne våre. (Foto: Will Baxter)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender krever at norske selskap er åpne om hvilke fabrikker de handler med. Jeg har oppsummert de viktigste grunnene til det.

For tiden har vi en kampanje på våre nettsider hvor vi krever at norske kleskjeder offentliggjør sine leverandørlister. Nå har snart 7000 skrevet under på kravet, og blant dem er forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen, Venstre-leder Trine Skei Grande og Norges største moteblogger Ulrikke Lund, for å nevne noen. Moods of Norway har allerede svart på utfordringen og offentliggjort sine lister. Nå venter jeg på at Cubus, H&M og de andre skal gjøre det samme.

Her er mine ti grunner til hvorfor:

1.    Åpenhet er i seg selv positivt, fordi det ansvarliggjør merkevareselskapene. De må vedkjenne seg fabrikken og under hvilke forhold deres varer produseres.

2.    Frivillige organisasjoner, fagforeninger og journalister som er opptatt av arbeiderrettigheter får mulighet til å etterprøve selskapenes etikkarbeid.

3.    Åpne leverandørlister gir større sannsynlighet for at selskapene igangsetter tiltak for å unngå at fabrikken som produserer for dem, stemples som «versting-fabrikker».

4.    Åpne leverandørlister kommuniserer til forbrukerne om at selskapet legger vekt på etikk, og at de ikke er redde for å ha søkelys mot sine fabrikker.

5.    Åpenhet gjør at fagorganisasjoner i sør kan samarbeide effektivt for å sammenholde informasjon, og dermed skape en bedre samlet strategi for å bedre forholdene i leverandørkjeden.

6.    Arbeidere og fagforeninger kan lettere dele informasjon med kleskjedene eller andre om dårlige arbeidsforhold.

7.    Kleskjeder som har en etisk policy klarer ofte ikke å skape gode arbeidsvilkår på egen hånd. De må samarbeide og dele informasjon med arbeidere, fagforeninger og sivilsamfunnet for mer effektivt å kunne bedre arbeidsvilkårene.

8.    Dersom kleskjedene mener at deres etiske arbeid fremmes ved at listene er hemmelige, skulle vi gjerne visst hvorfor de mener det. Vi tror at de kleskjedene som holder leverandørlistene hemmelige, ikke ønsker offentlig innsyn i forholdene ved fabrikkene.

9.    Korrekt informasjon om leverandørene gjør det enklere å holde de rette merkevareselskapene ansvarlige, når det skjer akutte eller viktige hendelser i tekstilbransjen (som for eksempel branner).

10.    Åpne fabrikklister er en nødvendig forutsetning for å bedre forholdene til arbeiderne. Hemmelighold bidrar til at arbeiderne i sør får en tyngre jobb med å kjempe frem verdige kår.

Til slutt, Framtiden i våre hender forutsetter at kleskjedene er stolte over de som syr klærne som de selger og viser frem i reklamer og på catwalken. De som er stolte over noe bør ikke holde det skjult.