Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Protesten som Anne Kari Garberg og Carin Leffler var tilstede under foregikk i fredelige former (Foto:Anne Kari Garberg)

Ble anholdt av kambodsjansk politi

To ansatte i Framtiden i våre hender ble tirsdag i forrige uke anholdt av politiet i Kambodsja i forbindelse med en protest utenfor en tekstilfabrikk. De ble holdt i politiets varetekt i seks timer før de ble sluppet. Nå er de vel tilbake i Norge.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
To ansatte i Framtiden i våre hender ble tirsdag i forrige uke anholdt av politiet i Kambodsja i forbindelse med en protest utenfor en tekstilfabrikk. De ble holdt i politiets varetekt i seks timer før de ble sluppet. Nå er de vel tilbake i Norge.

De to ansatte er Carin Leffler,  fagrådgiver i Framtiden i våre hender og koordinator for den internasjonale kampanjen Clean Clothes Campaign, og researcher Anne Kari Garberg.

Politiet stanset de to nordmennene og tre andre europeiske aktivister fra nettverket Clean Clothes Campaign, etter at de tirsdag i forrige uke var tilstede som observatører under en protest utenfor tekstilfabrikken E Garment nær Phnom Penh. Arbeiderne ved fabrikken var i streik fordi 41 arbeidere hadde blitt oppsagt på grunn av sitt fagforeningsengasjement. Arbeiderne har under tidligere protestmarkeringer blitt møtt med brutal vold fra politiet og grupper, angivelig med nær tilknytning til ledelsen.

Arbeiderne ved fabrikken E Garment leverer klær til velkjente merker som Diesel, Esprit og Marks & Spencer. Fabrikken skal ha  tette bånd til det lokale politiet og er kjent for å drive selskapet med lite respekt for faglige rettigheter.

Leffler og Garberg  ble sammen med de andre europeiske aktivistene ført til den lokale politistasjonen etter å ha vært tilstede under protesten. Politiet slo til da de var på vei tilbake til hovedstaden i taxi. De ble de holdt på politistasjonen og avhørt i over seks timer. 

Sier mye om lokale forhold
– Når kambodsjansk politi arresterer representanter fra frivillige organisasjoner simpelthen fordi vi var tilstede på en protest og viste vår solidaritet, sier det mye om de dårlige forholdene for fagforeninger og lokale aktivister, forteller Carin Leffler etter hjemkomsten til Norge.

– For en måned siden ble en gravid kvinne fra fabrikken banket opp. Gjerningsmannen er fortsatt ikke tatt. Hvorfor slår politiet ned på vårt engasjement, mens de lar de som banket opp kvinnen gå fri, spør hun.


Kjent fagforbund i Norge

En del av arbeiderne ved E Garment er organisert i det kambodsjanske fagforbundet Coalition of Cambodia Apparel Workers Democratic Union, C.CAWDU, som i 2012 fikk Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter. Prisen deles ut av Industri Energi i Norge og ble tildelt for deres kamp gjennom flere år for å forbedre arbeidsforhold og arbeidsbetingelser i klesindustrien gjennom massemobilisering og grasrotarbeid. E Garment er en av fabrikkene som har gitt C.CAWDU omfattende problemer.

De fagorganiserte arbeiderne ved E Garment gikk den 28. januar i år til streik etter at fabrikkledelsen nektet å følge opp en avtale de hadde signert med C.CAWDU og andre aktører. Avtalen innebar blant annet at ledelsen skulle gi 33 oppsagte fagforeningsmedlemmer jobben tilbake og gjeninnsette åtte fagforeningsledere fra C.CAWDU som i 2010 hadde blitt banket opp inne på fabrikken og deretter avskjediget. Siden begynnelsen av streiken har politiet og grupperinger som antas å ha tette bånd til  fabrikkledelsen, angrepet fagforeningsmedlemmene. Det var i en av disse voldsepisodene at den gravide kvinnen ble angrepet og måtte på sykehus.  

Fikk stor støtte
Carin Leffler og Anne Kari Garberg er imponert over støtten C.CAWDU og andre arbeiderrettighetsorganisasjoner viste da de selv ble holdt på politistasjonen:

– Støtten fra de lokale partnerne i Kambodsja var uvurderlig, sier Carin Leffler. De satte alle kluter i sving for å løse den vanskelige situasjonen vi ble satt i.

– Det som gjorde inntrykk midt oppi det hele, var solidariteten de protesterende fabrikkarbeiderne og de lokale partnerne viste. I løpet av de over seks timene vi satt i politiets forvaring, sto nær femti arbeidere utenfor politistasjonen og ventet på oss. Mange var der fortsatt da vi dro ved midnatt, forteller researcher Anne Kari Garberg.

Framtiden i våre hender har i flere år jobbet med å sette søkelys på arbeidsforholdene i Kambodsjas tekstilindustri. Reisen var en del av dette arbeidet.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!