Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Arbeidere vant fram mot H&M

De har demonstrert dag og natt i over åtte uker. Nå har de 156 kambodsjanske tekstilarbeiderne fra Kingsland-fabrikken i Phnom Penh omsider fått gjennomslag for sitt krav.
Sorn Sothy gråt av glede da hun fikk nyheten om at H&M og Walmart gikk med på å betale arbeidernes utestående lønninger. (Foto:Anne Kari Garberg)
Sorn Sothy gråt av glede da hun fikk nyheten om at H&M og Walmart gikk med på å betale arbeidernes utestående lønninger. (Foto:Anne Kari Garberg)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
De har demonstrert dag og natt i over åtte uker. Nå har de 156 kambodsjanske tekstilarbeiderne fra Kingsland-fabrikken i Phnom Penh omsider fått gjennomslag for sitt krav.

Det er en gruppe smilende arbeidere som sitter på fortauet utenfor porten til fabrikken Kingsland Garment i Phnom Penh. I snart åtte uker har de holdt stand utenfor fabrikkporten i protest mot at fabrikken, som blant annet sydde undertøy for H&M, sa opp arbeidere uten forvarsel, og unnlot å utbetale lønninger for over to måneder.

Sola steker og biler, mopeder og tuk-tuker raser forbi på en av hovedstadens mest trafikkerte hovedgater, knappe to meter unna oss. Arbeiderne sitter på fortauet de beleiret utenfor fabrikkinngangen i begynnelsen av januar for å sikre at verdifullt utstyr, som kunne bidra til å dekke deres ubetalte lønninger, ikke ville bli fjernet fra lokalene.


Nå ser det ut at de endelig kan forlate gata, etter at kambodsjanske myndigheter sammen med fabrikkeieren og de to store kjøperne Walmart og H&M i helgen ble enige om å utbetale kompensasjonen som arbeiderne stilte krav om. Ubetalte lønninger og sluttvederlag på til sammen over 205 000 USD vil bli utbetalt til arbeiderne i løpet av den kommende uken.

– Da jeg fikk høre nyheten om at vi ville få kompensasjon begynte jeg å gråte av glede. De siste åtte uke har vært vanskelige. Få har trodd at vi kunne vinne fram i denne saken. Nå er jeg lykkelig, sier 26 år gamle Sorn Sothy, en av arbeiderne som har campet utenfor fabrikkporten.

– Jeg vet nesten ikke hvordan jeg skal beskrive de siste to månedene, sier hun. Det har hendt mye ubehagelig, mens vi har bodd her på gata. En natt var det en bil som satte opp farten voldsomt og kjørte forbi veldig tett inntil der vi sov. En annen natt våknet vi av at det var fremmede menn rundt oss. Jeg har vært mye redd, forteller Sothy.

får announcementMens Framtiden i våre hender besøkte arbeiderne fikk de et skriv fra myndighetene om detaljene rundt utbetalingen av kompensasjonen. Det vakte stor interesse. (Foto: Anne Kari Garberg)

Fraskrev seg ansvar
To av Kingslands viktigste kunder er H&M og Walmart. Begge var lenge motvillige til å bidra i forhandlingene om Kingsland-arbeidernes situasjon. I sitt første utspill i saken hevdet H&M at Kingsland ikke var en godkjent underleverandør, og at siste uautoriserte leveranse hadde funnet sted i juni 2012, lenge før oppsigelsene av arbeiderne startet. Det var dermed Kingslands ansvar å betale de utestående lønningene til Kingslands arbeidere, slo H&M fast.

Walmart gikk på sin side ut og sa at de hadde avsluttet sine kontrakter med Kingsland i oktober 2011 og at de hadde betalt utestående beløp for sine varer.

Men Sorn Sothy og de andre arbeiderne ga seg ikke. Med omfattende hjelp fra arbeiderrettighetsorganisasjonen CLEC, sendte de brev til H&M hvor de krevde at kleskjeden skulle ta ansvar. Det internasjonale nettverket Clean Clothes Campaign fulgte opp og tok også direkte kontakt med H&M. CCC sørget i tillegg for at Kingslandsarbeidernes situasjon fikk oppmerksomhet også utenfor Kambodsjas grenser, gjennom å dekke saken og spre den  på sosiale medier.

Samme uke som forhandlingsmøtet med H&M, Walmart og myndighetene fant sted gjennomførte arbeiderne en veiblokkade og dagen før møtet gikk 82 av arbeidere ut i sultestreik. Denne kunne imidlertid blåses av da forhandlingsmøtet endte i arbeidernes favør. En positiv overraskelse for mange, også de streikende arbeiderne:

– For å være helt ærlig hadde jeg ikke så store forventninger til møtet, forteller Oun Bouy, som har jobbet for Kingsland i over ti år.

 – Jeg trodde kanskje det var seksti prosent sannsynlighet for at de ville betale, og da trodde jeg at de bare ville gå med på å gi oss deler av beløpet. At de nå betaler alt er over all forventning, sier han.

Bouy mener at Kingsland-saken er mer enn en enkeltseier:

–  Jeg er så stolt av det vi har fått til. Det virket så håpløst i starten og mange tvilte på at vi ville oppnå noe med å protestere. Jeg tror vår seier i denne saken kan inspirere, og at den gir et gnist av håp også til andre arbeidere. Nå ser de at man kan oppnå forandring gjennom å stå på kravene, sier Bouy.

Han får støtte fra Sok Sopheap, en annen arbeider som har vært med på den langvarige protestaksjonen:

– Det er ikke pengene i seg selv som gjorde meg mest lykkelig, men det at vi vant saken. Det viste oss og omverden at vi er verdt noe og at våre stemmer betyr noe. Seieren i seg selv er langt vikgiere enn pengene, sier hun.


Skal ha fest på fortauet
Det store spørsmålet nå er hva arbeiderne tenker å gjøre med kompensasjonen som mest sannsynlig blir utbetalt rundt den 11. mars . 26 år gamle Sorn har planene klare:

– Jeg har lenge ønsket å starte opp min egen forretning og håper at pengene jeg får utbetalt kan gi meg nødvendig oppstartskapital. Men aller først skal jeg sørge for at vi arrangerer en fest, og den skal vi ha her på fortauet hvor vi har tilbrakt dag og natt de siste to månedene, sier hun til latter og applaus fra flere de andre arbeiderne.

Sok Sopheap derimot, har andre planer:

– Når jeg får pengene  skal jeg legge de foran meg og så skal jeg sitte en stund og se på dem. De representerer  tross alt all min svette og alle tårene mine gjennom de to siste månedene, sier hun.

Forhandlingsmøtet  fredag 1. mars endte i en avtale der Walmart gikk med på å  utbetale 100 000 USD og H&M 45 000 USD. Det resterende beløpet vil bli utbetalt av kambodsjanske myndigheter. Kingsland-arbeiderne planlegger å sitte utenfor fabrikken helt til de har mottatt pengene. Det skjer mest sannsynlig den 11. mars.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!