Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Tredoblet økologisk på 10 år

Ny rapport fra Worldwatch Institute viser at økologisk landbruk er tredoblet på ti år, og at økologiske metoder har stor betydning for matsikkerhet og miljø.
Økologisk landbruk er bedre i stand til å takle tørkeperioder. (Foto: Flickr)
Økologisk landbruk er bedre i stand til å takle tørkeperioder. (Foto: Flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Ny rapport fra Worldwatch Institute viser at økologisk landbruk er tredoblet på ti år, og at økologiske metoder har stor betydning for matsikkerhet og miljø.


Bedre ved tørke
Rapporten konkluderer med at økologisk landbruk utkonkurrerer konvensjonelt, når jorda har vært drevet økologisk over lengre tid.

Laura Reynolds120WorldwatchSærlig gjelder dette i tørkeperioder. Konvensjonelle landbruksmetoder er ofte dårlige for miljøet både på kort og lang sikt på grunn av  jorderosjon, overdrevent vannforbruk, og tap av biologisk mangfold, sier Laura Reynolds, forsker i Worldwatch sitt mat- og landbruksprogram.

Kritikere framhever gjerne at økologiske metoder gir mindre avlinger enn konvensjonell drift. Rapporten hevder at dette særlig gjelder jord som nylig har blitt brukt til konvensjonelt landbruk. 

Maiken Pollestad Sele120OikosVi ser at økologiske metoder fungerer bedre enn konvensjonell drift, gjennom vårt arbeid i Zambia. De bøndene som har drevet økologisk i noen år er mindre utsatt i tørkeperioder, sier seniorrådgiver Maiken Sele i Oikos - Økologisk Norge til Framtiden i våre hender.

Flest i utviklingsland
Omlag 80 prosent av de 1,6 millioner globalt sertifiserte, økologiske bøndene lever i den tredje verden, og følgende land hadde flest i 2010: India (400 551 bønder), Uganda (188 625)  og Mexico (128 826). Indias eksport av økologiske produkter økte med 20 prosent fra 2009 til 2010.

I tillegg praktiserer millioner av urfolk, bønder og små familiebedrifter ikke-sertifisert økologisk landbruk i utviklingsland. Dette er matproduksjon til livsopphold og lokale markeder.

Stort potensial i økologisk landbruk
I gjennomsnitt er det 30 prosent høyere biologisk mangfold på økologiske gårder sammenlignet med konvensjonelle, inkludert fugler, insekter og planter. Dette sammen med vekstskifte, jorddekke og bevaring av trær og busker på gården, gjør matproduksjonen mindre sårbar for mer ekstremt vær, konkluderer Worldwatch institutes.
 
Her kan du lese mer i  Worldwatch institutes rapport Achieving a Sustainable Food System with Organic Farming. 

Bedre økonomisk sikkerhet
En ny doktoravhandling viser at indiske bønder som velger økologisk drift får større økonomisk sikkerhet. Forskeren mener øko-landbruk kan være løsningen for både fattige og rike.

AMNicolaysen120 IndiaOkolPrisen på kunstgjødsel og sprøytemidler har gått opp de siste årene, og dette vil neppe endre seg framover.  Bøndene har derfor ofte betydelig gjeld, som de ikke klarer å håndtere hvis avlingen slår feil på grunn av tørke. Og tørke er et økende problem, fordi intensiv drift med salt og sprøytemidler tørker ut jorda, sier forfatter av avhandlingen Anna Marie Nicolaysen til Framtiden i våre hender.

Økometoder dobler avlinger i U-land
Ifølge FN-rapporten "Agro-ecology and the right to food", 2011, kan bønder i utviklingsland doble matproduksjonen i løpet av et tiår ved å benytte økologiske metoder. En slik økning vil også bidra til å dempe klimaendringene. FN-rapporten etterlyser en grunnleggende endring vekk fra kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel, og over til økologiske metoder for å utrydde sult.

Her finner du våre temasider om mat

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!