Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hva er alternativene?

Blir miljø- og solidaritetsorganisasjoner svar skyldige når vi får spørsmål om hvilke alternative løsninger vi bør velge for å løse åpenbare miljø- og solidaritetsproblemer?

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Blir miljø- og solidaritetsorganisasjoner svar skyldige når vi får spørsmål om hvilke alternative løsninger vi bør velge for å løse åpenbare miljø- og solidaritetsproblemer?


Løsninger finnes. På makronivå: En grønn økonomi der forurenser betaler, der kraftproduksjon i hovedsak kommer fra fornybare energikilder, og en skatt på finanstransaksjoner går til fattigdomsbekjempelse. Store alternativ på store utfordringer. 

På forbrukernivå er alternativene mer håndfaste: Du kan velge mellom konvensjonelle produkter og Fairtrade-varer, hvor bonden er garantert en minstepris. Du kan velge varer uten palmeolje. Noen av de store kleskjedene satser allerede i det små på økologiske klær. Kosmetiske produkter som ikke er testet på dyr fines i hyllene. Det finnes stadig bedre alternativ til teak på båtdekk. Alternativene er der, det er bare et spørsmål om å velge dem.

I det siste har vi i Framtiden i våre hender ofte fått spørsmålet: ”Hvor kan jeg kjøpe etiske klær?”. Vi kan da vise til noen smale små merker, men når det gjelder de store kleskjedene blir vi svar skyldig. Ingen av dem ser ut til å jobbe og målrettet nok for å møte hovedproblemene: luselønninger, fravær av fagforeninger eller undergraving av deres arbeid, ekstremt lange arbeidsdager, få faste arbeidskontrakter og hemmelighold om hvor varer produseres og kontroller på fabrikkene. Mobil- og databransjens merkevarer er i samme stilling: Ingen stikker seg særlig positivt ut eller kvalifiserer seg som anbefalingsverdige.

Fagbevegelse og frivillige organisasjoner har mange av svarene på hovedproblemene. De er blitt formidlet til selskapene utallige ganger uten at de dermed er blitt integrert i deres arbeid. Spørsmålet ”Hvor kan jeg kjøpe etiske klær eller mobiltelefoner?” burde det derfor åpenbart vare ansvaret til H&M, Match, Nokia, Dressmann, Samsung, KappAhl, Zara og Apple å svare på.

I mellomtiden er det beste alternativet at hver og en som har mulighet til å påvirke selskapene virkelig tar ansvar for å gjøre det!

Dette innlegget har stått på trykk i Dagsavisen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!