Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 2286

Hestekjøttskandalen har fått frem de mørke sidene ved dagens kjøttproduksjon.

Kjøttets mørke side

Hestekjøttskandalen har satt fokus på mørke sider ved kjøttindustrien. Nå oppfordrer FNs miljøforskere folk til å ta ansvar ved å kutte ned på kjøttforbruket.
Hestekjøttskandalen har fått frem de mørke sidene ved dagens kjøttproduksjon. (Foto: Kevin Dean/ Flickr)
Hestekjøttskandalen har fått frem de mørke sidene ved dagens kjøttproduksjon. (Foto: Kevin Dean/ Flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Hestekjøttskandalen har satt fokus på mørke sider ved kjøttindustrien. Nå oppfordrer FNs miljøforskere folk til å ta ansvar ved å kutte ned på kjøttforbruket.

Etter at det ble påvist hestekjøtt i ferdiglasagnene fra Findus i Storbritannia, har oppmerksomheten rundt det spreke dyret blitt enormt. Hittil er kjøttet blitt funnet i 16 europeiske land, og media kan informere om alt fra rasende forbrukere, til mesterkokker som serverer oppskrifter og gode ord om det beryktede hestekjøttet.

Det er dog ikke bare hesten selv som får oppmerksomhet. En studie utført av FNs miljøprogram (Unep) sier nemlig at hestekjøttskandalen har åpnet døren til den mørke siden ved vårt tilsynelatende begjærlige kjøttbehov.

Bare for to generasjoner siden var kjøttforbruket betraktelig lavere enn det er nå, skriver the Guardian.

Professor og leder for FN-studiet, Mark Sutton, forklarer at det nå, i forbindelse med hestekjøttskandalen, er et godt tidspunkt å opplyse folk om den stadig voksende kjøttproduksjonen.

“Make it special”


I studiet kommer det frem at den enorme etterspørselen for billig kjøtt har resultert i en massiv utvidelse av gårdsbruk med dyrebesetning. Dette har igjen forårsaket forurensing av både vann og luft, hvilket er svært skadelig for vår helse.Utslippene skaper blant annet døde soner i havet og forårsaker oppblomstring av giftige alger. Andre utslipp er skadelige for bier, amfibier og sensitive økosystemer.

Sutton forklarer at man ikke nødvendigvis trenger å kutte ut kjøttspisingen helt:

– Spis kjøtt, men ikke så ofte – “Make it special.”

Han oppfordrer alle til å halvere kjøttporsjonen og fylle opp tallerkenen med grønnsaker i stedet.

Liv Thoring, seniorrådgiver ved klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender, støtter Suttons utsagn, og forklarer at det er viktig at kjøttet ikke dominerer tallerkenene de gangene man vil spise kjøtt, men at man supplerer med mye tilbehør.

– Jeg oppfordrer alle til å bli en deltidsvegetarianer – eller flexitarianer. Da gjør du både miljøet og helsen din en tjeneste, sier Thoring.

Alvorlige konsekvenser

Forskerne fra FN uttalte at for å unngå alvorlige miljøskader må mennesker halvere kjøttinntaket. Det blir samtidig forklart at det er i det rike vesten, Europa og USA, forandringer må skje. Dersom vi konsumerer mindre kjøtt, kan de milliarder av mennesker i utviklingsland som mangler animalske proteiner få i seg mer.

De kunne også melde om at dagens kjøttproduksjon og etterspørsel allerede har nådd kritiske nivåer, da produksjon av kjøtt står for hele 80 % av nitrogen og fosfor utslipp fra gårdsbruk. Dette tilsier ca. 20 % av de globale klimagassutslippene, hvilket er mer enn alle former for transport til sammen, inkludert flyreiser.

Kuer i seg selv slipper ut store mengder metangass, som har en halveringstid på hele 12 år. Tidligere i år kunne ABC nyheter melde om at gassen fra 390 fisende kuer utløste brannalarmen på et Korean Airways-fly, slik at flyet måtte nødlande.

– Halvering av kjøttforbruket vil ha enorm betydning for klimagassutslippene, forklarer Thoring.

– Å redusere kjøttforbruket er lett, det monner, det er gratis og bonusen er bedre helse. Det krever heller ingen dyre investeringer, og vi kan starte i dag!

Ønsker du hjelp til å komme i gang?

Besøk vår kjøttfri mandag side for kjøttfrie tips og oppskrifter.


Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -