Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

FN serverte «søppelmat» til toppledere

Da hundrevis av ministre og andre ledere satte seg rundt middagsbordet, var det mat som ellers skulle ha blitt kastet som sto på menyen.
Kenyansk brokkoli avvist av supermarkeder. (Foto: UNEP)
Kenyansk brokkoli avvist av supermarkeder. (Foto: UNEP)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Da hundrevis av ministre og andre ledere satte seg rundt middagsbordet, var det mat som ellers skulle ha blitt kastet som sto på menyen.


Under FNs miljøprogram (UNEP) i Nairobi ble det samlet sammen 1600 kg frukt og grønnsaker som var blitt avvist av britiske forhandlere av «kosmetiske grunner» eller endring i bestilling. Denne maten ble brukt til å diske opp en femretters middag til topplederne.

 Er bønnene for lange eller for korte, eller sukkerertene for bøyde, så vil ikke butikkene selge dem, forteller Tristam Stuart, britisk grunnlegger av kampanjen Feeding the 5000. Forhandlere i Storbritannia har så høye estetiske krav til maten at matprodusenter i Kenya ender opp med å kaste eller fôre husdyr med maten som blir avvist av britene. En kenyansk bonde ble tvunget til å kaste opp til 40 tonn «stygg» mat hver uke. Dette tilsvarer 40 prosent av avlingen hans.

Framtiden i våre hender jobber også for å redusere matkasting, og her kan du lese om da Tristam Stuart sammen Framtiden i våre hender arrangerte matgilde av «søppelmat».

 Med denne middagen demonstrerer vi for forhandlere, forbrukere og politikere som kan bidra til forandring, at den oppsiktsvekkende mengden mat vi kaster ikke bare er spiselig og næringsrik, men også deilig, sier Achim Steiner, administrerende direktør for FNs miljøprogram UNEP.

Etter FN-middagen gikk ingen av restene til spille. Verdenstoppene ble oppfordret til å pakke med seg rester, mens frukt og grønnsaker ble donert til en veldedig organisasjon.

 I en verden med syv milliarder mennesker, som kommer til å vokse til ni milliarder innen år 2050, er sløseri med mat ubegripelig – både økonomisk, miljømessig og etisk, sier Achim Steiner i UNEP.

Les mer om matavfall her.

Middagen ble arrangert i forbindelse med kampanjen Think.Eat.Save. Reduce Your Foodprint, som er initiert av FN, og tar sikte på å redusere de store mengdene matavfall.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -