Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ny storaksjon mot H&M

Kambodsjanske tekstilarbeider krever et kraftig lønnsløft i lønnsforhandlingene som starter nå. Forbrukere og aktivister over hele Europa mobiliserer nå og legger press på H&M, Zara, Gap og Levi’s for at de skal støtte opp om kravet.
Fra en aksjon utenfor H&M i Stockholm.
Fra en aksjon utenfor H&M i Stockholm.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kambodsjanske tekstilarbeider krever et kraftig lønnsløft i lønnsforhandlingene som starter nå. Forbrukere og aktivister over hele Europa mobiliserer nå og legger press på H&M, Zara, Gap og Levi’s for at de skal støtte opp om kravet.

I de kommende ukene vil nettverket Clean Clothes Campaign (CCC), som Framtiden i våre hender er en del av, ha ulike typer aksjoner og samle underskrifter fra forbrukerne til støtte for kravet om at tekstilarbeidernes lønn må økes.

Du kan bidra til det skjer en lønnsøkning ved å skrive under på appellen som er rettet mot H&M, Levi’s, Zara og GAP.

Sist høst viste dokumentarprogrammet «Kalla Fakta» den sjokkerende virkelighet til noen av de arbeidere som syr klær for H&M. Seerne fikk se bilder av arbeidstakere som lider av underernæring og barn som lever i dyp fattigdom.  Se dokumentaren her, artikkelen fortsetter under:

Kalla%20fakta%20del%202%20-%20Dr%C3%B6mmen%20om%20levnadsl%C3%B6n

Ni av ti av Kambodsjas tekstilarbeidere er kvinner i alderen 18-35, mange av dem har barn og prøver å leve på den lille lønna. Raskt økende levekostnader gjør deres situasjon vanskelig.

–  En samlet fagbevegelse i Kambodsja sier at dagens minstelønn på 61 USD per måned, pluss noen lønnstillegg, rett og slett ikke er nok for å engang å dekke grunnleggende behov. Vi vil gjøre hva vi kan for å sette søkelyset på arbeidernes situasjon. De har rett til å leve et verdighet, ikke bare så vidt overleve, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Fagforeningen Cambodian Allied Workers' Democratic Union (C.CAWDU) ber om minstelønn for å gå opp fra 61 dollar til 150 dollar i måneden. Clean Clothes Campaign støtter helhjertet kravet, og mener en slik økning vil være et viktig skritt på vei til en levelønn som igjen ligger på et vesentlig høyere nivå.

– De økende mat- og drivstoffkostnadene har betyr at mange arbeidere ikke klarer å forsørge seg og sin familie. I årets lønnsforhandlinger krever vi 150 USD. Dette er både oppnåelig og svært nødvendig, understreker Athit Kong, visepresident i C.CADWU.
 
I kjølvannet av den svenske dokumentaren erkjente representanter for H&M at lønnsnivået for tekstilarbeidere er for lavt og at det er behov for en lønnsøkning. H&M uttalte også at arbeidstakerne skal kunne leve på det de tjener, og at minstelønn skal gi grunnlag for et liv i anstendighet.

–  H&M og de andre kleskjedene må bruke denne anledningen og handle raskt. Vi forventer at de i klartekst støtter opp om en kraftig økning i lønna og samtidig lager en handlingsplan med tidsfrister for hvordan de på sikt skal kunne sikre en levelønn for alle arbeidere i sin leverandørkjede, sier Leffler.

Både H&M, Gap, Zara og Levis er svært viktige kjøpere i det kambodsjanske tekstilmarkedet og anses av mange aktører for å kunne øve stor innflytelse på både regjeringen og arbeidsgiverorganisasjonene i landet.

Les mer om kampanjen på: livingwage.cleanclothes.org

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!