Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Veggis på en lørdag

Bærekraftig mat var tema da Rønningen folkehøgskole arrangerte annerledeslørdag med faglig innledning om matens klima- og miljøpåvirkning, etterfulgt av hyggelig aktivitetsdag hvor elevene tryllet fram kulinariske godsaker uten kjøtt.

-Dette er et bra tiltak! mener  Kristian Haraldsen, Martin Sæther og John Huse Olsen i sving på kjøkkenet, da Rønningen folkehøgskole hadde mat som tema på skolens aktivitetsdag. (foto: Liv Thoring)
-Dette er et bra tiltak! mener Kristian Haraldsen, Martin Sæther og John Huse Olsen i sving på kjøkkenet, da Rønningen folkehøgskole hadde mat som tema på skolens aktivitetsdag. (foto: Liv Thoring)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Bærekraftig mat var tema da Rønningen folkehøgskole arrangerte annerledeslørdag med faglig innledning om matens klima- og miljøpåvirkning, etterfulgt av hyggelig aktivitetsdag hvor elevene tryllet fram kulinariske godsaker uten kjøtt.


Produksjonen av kjøtt og andre dyreprodukter står for ca. 20 prosent av verdens samlede klimagassutslipp. Det er mer enn all transport tilsammen - inkludert alle flyreiser. Redusert kjøttforbruk er den viktigste enkeltfaktoren til klimagassutslipp vi forbrukere kan gjøre noe med.

Vidar Skagen 120RonningenVi har innført Kjøttfri mandag på skolen først og fremst for å spare miljøet. Vi sparer også litt på matbudsjettet, men det viktigste er at det er mer miljøvennlig og sunnere å spise mindre kjøtt. Jeg vil absolutt anbefale andre skoler å innføre kjøttfri mandag! sier internatleder Vidar Skagen.


Ronningen510 13Marte Midttun i full gang med å kutte grønnsaker. Hun syns vegetarrmaten hun får på skolen er veldig god og godt krydret. -Jeg vil gjerne fortsette å spise vegetarmat når jeg skal flytte for meg selv, og jeg tror faktisk at jeg vil gå inn på Framtiden i våre henders hjemmesider for å finne oppskrifter. Jeg liker veldig godt å lage mat, sier hun. (Foto: Liv Thoring)

Følg Kjøttfri mandag på Face 
Her legger vi ut nye kjøttfrie oppskrifter hver mandag.
Kjottfri210
Elevene likte aktivitetsdagen veldig godt. De har uttrykt ønske om å ha slike seminarer oftere. Å få være med og lage mat selv blir nevnt som en god inspirasjons kilde. Det var veldig fint at Framtiden i våre hender kunne komme og gi oss en faglig innledning. At de fikk teori og fakta først, var med på å gi en bedre forståelse for hvorfor vi har kjøttfri dag, sier Vidar Skagen.

Ronningen3Det var god stemning rundt bordene, og arbeidet gikk unna til full discomusikk, og noen av elevene stemte i på de mest kjente låtene. (Foto: Liv Thoring)

-Vår erfaring er at dette er med på å starte en diskusjon, og vi får mulighet til å ha en dialog om miljøgevinsten det gir å kutte ned på kjøttforbruket, sier Skagen.

Erik Tommesen 100RonningenSkolens kjøkkensjef Erik Thomasson (bildet) skapte engasjement blant elevene på skolens Facebooksider, hvor han oppfordret elevene til å komme med forslag til vegetarmenyer. Dette bidro sterkt til å få resten av skolens ansatte til å ta temaet om å innføre Kjøttfri mandag videre, mener Vidar Skagen.


Ronningen jenter konsentrasjon510Full konsentrasjon når mat skal lages til 160 elever. (Foto: Liv Thoring)

Ronningen510 VidarVidar Skagen sammen med Christina Grimsmo som synes denne aktivitetsdagen er veldig koselig og veldig bra. -Jeg tror nok at jeg kommmer til å innføre kjøttfrie dager som en fast greie, når jeg flytter for meg selv, fordi det er et bra tiltak for å spare på kjøttproduksjonen. For det er vel det som er greia, sier Christina. (Foto: Liv Thoring)

Ronningen510 gladegutterAslak Owren og Christian Figenschou synes aktivitetsdag er veldig bra. Christian er vant til vegetarmat hjemmefra, og han vil fortsette å spise dette når han flytter for seg selv. Det er både billig og godt! sier han muntert. (Foto: Liv Thoring)

Ronningen Kjokkenskrivere250Christina Grimsmo og Christian Figenschhou har fått jobben med å passe grytene. (Foto: Liv Thoring)
Ronningen 250sjokoladebollerLærer Annika Østwald gleder seg til å
spise allden gode maten - og spesielt
disse sjokoladebollene!
(Foto: Liv Thoring)
Ronningen9Å lage mat er kult! (Foto: Liv Thoring)

RonningenMarte Karoline jobberKaroline Stenberg Henriksen og Marte Midttun kutter grønnsaker for harde livet. Karoline er også veldig fornøyd med vegetarmaten på skolen, og hun vil fortsette å spise vegetarmat når hun skal flytte for seg selv. Det smaker godt, og hvis det i tillegg er bra for miljøet, så er jo det veldig bra, Jeg har ikke tenkt så mye på dette før, men det er jo mye godt en kan lage egentlig. Å lage mat er gøy! sier hun. (Foto: Liv Thoring)

Ronningen510 Sondre14Sondre Sollien liker dårlig at vi alle må være nesten vegetarianere i 2050, slik FN-rapporten Feeding av thirsty world hevder. Men han synes vegetarmat er godt. -Jeg er veldig glad i frukt og grønt, og jeg liker faktisk ikke å lage kjøttmat. Så derfor kommer jeg definitivt til å lage vegetarmat, når jeg flytter for meg selv. Å lage mat er gøy, og jeg vil gjerne ha mye krydder. Skolen her kan godt krydre mer. Jeg er allergisk mot sopp, og det er jo litt dumt, siden det er sopp i mye av vegetarmaten. Men aubergine for eksempel er godt å bruke, det har jeg lært av moren min, sier Sondre. (Foto: Liv Thoring)

Send kodeord: TOMAT til 2105
og bli med på «Kjøttfri mandag», og få spennende, vegetariske oppskrifter hver mandag på sms til din mobil. Dette koster 3 kroner per melding.

Her finner du våre temasider om mat


Liv Thoring 250RonningenLiv Thoring fra Framtiden i våre hender startet dagen med en faglig innledning om matens klima- og miljøpåvirkning. Å kutte litt på kjøttforbruket er billig og enkelt og har stor innvirkning på våre klimagassutslipp. (Foto: Vidar Skagen)Ronningen steking 250 16Å steke pannekaker kan være en utfordring! (Foto: Liv Thoring)Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!