Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Marianne Vennerød på

Ny sentral i Oslo for mat som ville blitt kastet

I steden for at fullt brukbar mat kastes, skal den nå samles inn fra butikker og gis til sultne mennesker. 2. september åpner en stor og splitter ny matsentral i Oslo.
Marianne Vennerød fra «Lønn som fortjent» får mat fra Matekspressen. Kiwi og Deli de Luca har i flere år gitt overskuddsmat til Kirkens Bymisjons, og MøllerGruppen har gitt en bil. (Foto: Erik Norrud/Norgesgruppen)
Marianne Vennerød fra «Lønn som fortjent» får mat fra Matekspressen. Kiwi og Deli de Luca har i flere år gitt overskuddsmat til Kirkens Bymisjons, og MøllerGruppen har gitt en bil. (Foto: Erik Norrud/Norgesgruppen)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I steden for at fullt brukbar mat kastes, skal den nå samles inn fra butikker og gis til sultne mennesker. 2. september åpner en stor og splitter ny matsentral i Oslo.

Kirkens Bymisjon har ledet prosjektet, og Matsentralen vil leie lager og tjenester i lokalene til Fretex. Dørene åpner 2. september, og Matsentralen vil distribuere overskuddsmat fra de store dagligvarekjedene til organisasjoner som jobber blant vanskeligstilte.

I dag blir over 50.000 tonn mat kastet fra dagligvarehandelen hvert år. Nå skal noe av denne maten samles inn og sitrubieres til mennesker som ikke har råd til å kjøpe sin egen mat.  Dette er et samarbeidsprosjekt mellom veldedige organisasjoner og dagligvarebransjen. Rundt 3000 måltider skal deles ut - hver dag.

– Dette er et veldig bra tiltak som Framtiden i våre hender har etterlyst lenge. I dag går enorme mengder - fullt spiselig mat - rett i forbrenningsovnene for biobrensel. Det er flott at vi nå kan få brukt mye av denne maten i stedet for å kaste den, mener leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

NorgesGruppen, Coop, reitangruppen, Tine, Nortura, Bama, Mills og Stabburet er blant de kommersielle aktørene som støtter prosjektet.

Leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender og adm. direktør Ola H. Strand i Coop Norge har lansert «Matvettreglene». (Foto: Katrine Lunke, Apeland) Leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender og adm. direktør Ola H. Strand i Coop Norge har lansert «Matvettreglene». (Foto: Katrine Lunke, Apeland)
Tidligere har Framtiden i våre hender i samarbeid med Coop lansert 10 matvettregler, som skal gjøre det lettere for privatpersoner å ta vare på maten.

– Jeg er glad for å se at både butikkjedene og privatpersoner nå begynner å ta tak i dette, sier Hermstad.

Her kan du lese de ni mattvettreglene.

Planlagt i flere år
Bymisjonen har siden 2010 vært prosjektleder for samarbeidet med å utvikle og gjennomføre en matsentral i Oslo. Plangruppen har bestått av Landbruks- og matvaredepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Mattilsynet, Kirkens Bymisjon, og NorgesGruppen som representant for dagligvarekjedene. Matbransjens prosjekt for reduksjon av matsvinn - ForMat - har også bidratt. Da skissen for en matsentral ble godkjent av Mattilsynet i 2011, gikk Kirkens Bymisjon, Blå Kors og Frelsesarmeen sammen om å opprette Matsentralen.

– Utdeling og servering av mat er en viktig del av tilbudet ideelle organisasjoner gir til vanskeligstilte personer i Oslo, både som hjelp i en vanskelig økonomisk situasjon, men også som en viktig sosial ramme og kontakt mellom virksomhetene, gjestene og brukerne, sier prosjektleder Henning Høiner i Kirkens Bymisjon.

Kaster mat for 10 milliarder årlig i Norge

Men det er ikke bare dagligvarehandelen som kaster mat. Enorme mengder mat blir kastet ute hos produsentene, fordi maten har små flekker eller ikke holder standardmål. Det skjer også mye svinn gjennom distribusjonen av mat, under pakking, i storkjøkken og restauranter og ikke minst hjemme på kjøkkenet hos oss forbrukere.

Slik kaster du mindre mat
Norske husholdninger kaster over 400 000 tonn mat hvert år, og halvparten av maten som havner på dynga er fullt spiselig.

Her er noen enkle tips for å ta bedre vare på maten.


 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!