Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Houn Yi syr klær for Hennes & Mauritz, men Hennes & Mauritz vil helst ikke at resten av verden skal få vite om det. (Foto: Martin De Wals)

Gode grunner til åpne leverandørlister

I vår nye kampanje krever Framtiden i våre hender at kleskjedene skal offentliggjøre sine leverandørlister. Her kan du lese hvorfor dette er viktig.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I vår nye kampanje krever Framtiden i våre hender at kleskjedene skal offentliggjøre sine leverandørlister. Her kan du lese hvorfor dette er viktig.

Framtiden i våre hender har satt i gang en kampanje som heter «Vreng kleskjedene – innsiden ut!», hvor målet er å få norske kleskjeder, og andre aktører i som selger klær på det norske markedet, til å være åpne om hvor de får sine varer produsert.

Oversikten over hvilke kleskjederer som er åpne og hvilke som praktiserer hemmelighold, er en oppdatert gjennomgang av de største aktørene som selger på det norske klesmarkedet. Listen baserer seg på researcharbeid vi har gjort.

På kampanjesiden er det satt opp to lister: «Hemmelige fabrikklister» og «Offentlige fabrikklister». Klassifiseringen av selskapene under overskriften «Hemmelige fabrikkslister» tar utgangspunkt i vår rapport «Med døren på gløtt? Om merkevareselskapenes manglende åpenhet» fra 2010. Dette er selskaper som ikke vil fortelle omverden om hvilke fabrikker de får varene fra. Klassifiseringen baserer seg på oppdatert og nylig innhentet informasjon.

I den andre oversikten, «Offentlige lister», er dem som i dag legger ut sine leverandørlister på nett. Dette er bare noen av mange selskaper som tør å stå for sin produksjon, som er villige til å vise fram navnet på sine leverandører – og som har mot nok til å få sitt etikkarbeid etterprøvd.

Det finnes noen selskaper som hevder at de er åpne. De sier at de kan sende over fabrikksnavn på oppfordring, eller at fabrikkenes navn finnes tilgjenglig i etikkrapporter som må bestilles via nettet. Selskaper som velger en slik linje er for eksempel Bergans og Swix. Slik «halvhjertet åpenhet» finnes det ikke noen gode argumenter for. Enten så velger man full åpenhet eller ikke. Etter at vi startet kampanjen har Moods of Norway sendt sine leverandørlister til både Framtiden i våre hender og vg.no. Dette er et skritt i riktig retning. Likevel: Å gi innsyn kun til dem som etterspør listene, er begrenset åpenhet. Full åpenhet innebærer publisering av listene på selskapets hjemmeside.

Framtiden i våre henders holdning er at selskaper som ønsker å bygge troverdighet må satse på full åpenhet, uten at noen agerer som dørvakt for hvem eller hvilken organisasjon som skal få se hva. Omverden forventer det. De siste månedenes fokus på arbeidsforhold bak de klærne som produseres viser at både media, forbrukerne og en rekke organisasjoner synes at dette er et viktig spørsmål. Det er en helt klar trend at forbrukerne etterspør både mer åpenhet og mer informasjon om under hvilke forhold varene de kjøper produseres.

Mer åpenhet fra selskapene side vil være bra for kleskjedenes inntjening og troverdighet. Det vil være positivt fordi forbrukerne vil føle at selskaper som tør å være åpne om fabrikkene hvor de har produksjon, også jobber seriøst med å forbedre forholdene for dem som produserer klærne. Det finnes mange gode eksempler: Fritidstøymerket Stormberg og Helly Hansen er to norske eksempler og Nike, Adidas og Timberland er store og kjente aktører på det internasjonale markedet. Ingen av disse melder om negative konsekvenser av åpne fabrikkslister.

Større åpenhet vil kunne spille en viktig rolle for ivareta interessene og rettighetene til tekstilarbeidere og andre som jobber med vareproduksjon i India, Bangladesh og Kambodsja. Åpne leverandørlister er bare ett skritt på veien mot bedre arbeidsforhold i fabrikkene. Det er ikke en vaksine mot fagforeningsknusing, luselønninger og arbeidsøkter som er så lange at arbeiderne aldri får nok hvile. Åpne fabrikkslister kan derimot føre til at innsikten i arbeidsforholdene øker, større sannsynlighet for at selskapene unngår å produsere ved «versting-fabrikker» og at selskapenes etikkarbeid kan etterprøves.

Hvis kleskjedene fortsetter å skjule hvor varene kommer fra, og under hvilke betingelser de produseres, frarøves forbrukerne muligheten til å vite hvor varene de kjøper kommer fra. Dette innebærer dermed at det bevisste forbrukervalg som mange støtter, ikke blir omsatt i praksis.

Skriv under på vår kampanje får åpne leverandørlister!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!