Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ny forskning viser at vegetarmat minsker sjansen for hjertesykdommer.

Vegetar er bra for hjertet

Et vegetarisk kosthold kan minske sjansen for hjertesykdommer med 32 prosent, viser en ny britisk undersøkelse.
Ny forskning viser at vegetarmat minsker sjansen for hjertesykdommer. (Foto: Martin Cathrae/Flickr)
Ny forskning viser at vegetarmat minsker sjansen for hjertesykdommer. (Foto: Martin Cathrae/Flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Et vegetarisk kosthold kan minske sjansen for hjertesykdommer med 32 prosent, viser en ny britisk undersøkelse.

University of Oxford har utført en omfattende studie av 44 516 briter, både menn og kvinner. 34 % av deltakerne levde på en vegetariansk diett, mens resten hadde et såkalt blandet kosthold.

Etter å ha fulgt deltakerne i 11 år, fant forskerne ut at de med et vegetarisk kosthold hadde lavere blodtrykk, lavere nivå av det dårlige kolesterolet og sunnere kroppsvekt. Det viste seg også at sjansen for å havne på sykehus eller dø på grunn av hjertesykdommer, var 32 % mindre enn hos kjøtteterne.

Det er i tillegg tidligere blitt påvist at et vegetabilsk kosthold kan bidra til å forlenge livet.

Viktig med et balansert og variert kosthold

En av forskerne bak studiet, Francesca Crowe, har uttalt til BBC i forbindelse med forskningen:

– Hovedbudskapet er at kosthold er en viktig faktor for hjertets helse.

Hun forklarer at funnene i studien ikke betyr at alle må ha en vegetarisk diett, og at det er mange vesentlige forskjeller fra en diett bestående av kjøtt. En vegetarianer har for eksempel ofte et lavere inntak av mettet fett, hvilket er med på å redusere risikoen for hjertesykdommer.

Tracy Parker, fra British Heart Foundation, ga også en kommentar til avisen:

– Denne undersøkelsen viser oss at vi bør prøve å spise en balansert og variert diet- enten man spiser kjøtt eller ikke.

Gjør man det riktig, er vegetar det beste

Det å spise grønt er dermed ikke i seg selv svaret på et sunt hjerte, for det er mange vegetarianske alternativer som har høye fett- og saltverdier.

Professor i ernæring, Helle Margrete Meltzer, forklarer til NRK.no at man kan spise potetgull og sjokolade og samtidig være vegetarianer.

– Man må være forsiktig da en usunn vegetarkost fort kan være verre enn en usunn blandingskost, forklarer Meltzer.

Hun legger samtidig til at om man derimot gjør det riktig, er en sunn vegetarkost sunnere enn et blandet kosthold.

Planlegging og bevissthet

Meltzer anbefaler derfor å sette seg nøye inn i hva man trenger for å oppnå en fullverdig kost og blir støttet av Parker:

– Dersom man ønsker å bli vegetarianer er det viktig å planlegge måltidene nøye så man får i seg viktige vitaminer og mineraler, slik som jern, som man ellers ville fått fra kjøtt, sier Parker.

Vil du ha tips til sunne og varierte vegetariske oppskrifter? Send TOMAT til 2105 og motta en ny oppskrift hver mandag. Det koster 3 kroner for hver mottatte melding.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!