Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nå blir kjeksen palmeoljefri

Tradisjonsrik kjeks som Bixit, Bokstavkjeks, Gjende og Kornmo blir fri for palmeolje når Sætre kutter 500 tonn palmeolje fra sin produksjon. Det skjer takket være engasjerte forbrukere.
Snart kan du spise denne uten å få miljø- og helseskadelig palmeolje med på kjøpet. (Foto: polaroidmemories/flickr)
Snart kan du spise denne uten å få miljø- og helseskadelig palmeolje med på kjøpet. (Foto: polaroidmemories/flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Tradisjonsrik kjeks som Bixit, Bokstavkjeks, Gjende og Kornmo blir fri for palmeolje når Sætre kutter 500 tonn palmeolje fra sin produksjon. Det skjer takket være engasjerte forbrukere.

Nordmenn spiser ti millioner kjeks i året, hvorav Sætre kjeks har en stor markedsandel. For å lage sine populære kjekser bruker Sætre en ingrediens som ikke står på ingredienslisten, nemlig palmeolje. Det førte til at Regnskogfondet og Grønn Hverdag i fjor kåret Sætre til palmeoljeversting, som den matprodusenten i Norge som bruker mest miljøskadelig palmeolje med over 1500 tonn i året. Nå tar Sætre ansvar og fjerner palmeolje fra sin kjeks.

Etablering av oljepalmeplantasjer er i dag den viktigste drivkraften bak avskoging i Indonesia og Malaysia Foto:Erik HagenEtablering av slike plantasjer er i dag den viktigste drivkraften til avskoging i Indonesia og Malaysia. (Foto:Erik Hagen) Dette er fantastiske nyheter for regnskogen og norske forbrukere, og vi vil gi ros til Sætre for at de nå tar tak i palmeoljeproblematikken, sier kampanjekoordinator i Regnskogfondet, Anja Lyngsmark.

Sætre vil starte med den enkle kjeksen uten fyll og sjokoladetrekk, som Tom & Jerry, Bokstavkjeks, Gjende, Bixit og Digestive. Deretter fortsetter de med fylt kjeks med og uten sjokoladetrekk.

Ifølge NRK vil Sætre også merke emballasjen med hvor mye mettet og umettet fett kjeksene inneholder, og hvilken type vegetabilsk olje som er brukt. Dette vil bli innført så fort dagens emballasjebeholdninger tar slutt.

  • Sjekk palmeoljeguiden for hvilke matvarer som fortsatt inneholder palmeolje, og hvilke som er uten.

Palmeoljeindustrien er hovedårsaken til at regnskogen raseres i Indonesia og Malaysia. Etterspørselen etter den billige palmeoljen har gjort den til en stor eksportvare, og det globale forbruket er fordoblet siden 2000 og dersom det fortsetter i samme tempo vil vi se en ny dobling innen 2020.

 Palmeoljekampanjen har vist at det er mulig å gjøre matprodusentene bevisste på problematikken, og også snu trenden. Palmeolje skjules fortsatt som vegetabilsk olje innen både mat, kosmetikk, vaskemidler, dyrefôr og biodrivstoff. Det er derfor nødvendig med en endring i industrien. Palmeolje må merkes slik at forbrukerne kan ta et bevisst valg, og produsentene må arbeide for et bedre kontrollsystem som sikrer at palmeoljen som brukes ikke ødelegger regnskog, sier Regnskogfondets Anja Lyngsmark.


Framtiden i våre hender har tidligere besøkt en urfolksgruppe på Sumatra. De har fått livsgrunnlaget sitt ødelagt på grunn av at regnskog hugges ned og erstattes av enorme palmeoljeplantasjer.

– Vi er fattige. Men for mange år siden var skogen stor. Vi hadde ikke penger, men masse mat i skogen. Da vi jaktet i gamle dager, kunne finne masse hjort, men ikke nå lenger. Nå kan vi innimellom bare finne et villsvin. Hva kan vi spise nå? Ingen ting, sier gruppens høvding, Roni til Framtiden i våre hender.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!