Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Eier av butikkjeden Zara tar ikke ansvar etter fabrikkbrann

Zara-eier stikker av etter fabrikkbrann

Zara-eier, Inditex, kuttet samarbeid i Bangladesh etter en dødelig fabrikkbrann. Er dette et klart standpunkt, eller en feig unnasluntring?
Eier av butikkjeden Zara tar ikke ansvar etter fabrikkbrann (Foto: Dacuella Manera/flickr)
Eier av butikkjeden Zara tar ikke ansvar etter fabrikkbrann (Foto: Dacuella Manera/flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Zara-eier, Inditex, kuttet samarbeid i Bangladesh etter en dødelig fabrikkbrann. Er dette et klart standpunkt, eller en feig unnasluntring?

Spanskeide, Inditex, er verdens største motekjede og leverer klær til blant annet Zara. Kjeden har rundt 6000 butikker på verdensbasis og når eieren, Spartania Ortega, troner som topp fem av verdens rikeste, er det ingen hemmelighet at det står bra til for motegiganten.

I helgen fikk derimot selskapet en støkk, da det brøt ut brann på en av klesfabrikkene som kjeden benyttet seg av i Bangladesh. Syv kvinnelige arbeidere døde, hvorav fire kun var 17 år.

I følge New York Times, skal sikkerheten ha vært elendig, med blant annet mangel på slukningsutstyr og stengte rømningsveier.

Cut-and-run

En talsmann fra kleskjeden uttalte forøvrig at Inditex var uvitende om anvendelsen av akkurat denne fabrikken og at de nå har avsluttet samarbeidet med leverandøren fra Bangladesh.

Det kan med andre ord se ut til at klesgiganten forsøker å rømme vekk fra problemet.

– Cut-and-run, som Inditex gjør når de sier opp avtalen, er en helt uholdbar strategi. I stedet må Inditex gjøre det motsatte: å ta fullt ansvar for situasjonene og samarbeide med fagbevegelse, regjeringen, de andre kleskjedene og med bransjeorganer for å sikre en rettmessig kompensasjon til de skadde og etterlatte, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Lederen for International Labor Rights Forum, Judy Gearhart, har også uttalt seg i forbindelse med ulykken:

– Alt for mange kjeder holder kontrollrapportene sine hemmelige. De stikker av når det passer dem og holder fagforeninger til det minimale, hvilket minsker muligheten for at arbeiderne blir hørt dersom de er i fare.

Hun henviser også til en erklæring, lansert i samarbeid med The Worker Rights Consortium og Clean Clothes Campaign, der de krever at forhandlere og merker skal signere en brannsikkerhetsavtale med Bangladesh.

Livsviktig åpenhet

En avtale som dette kan være med på å sikre forholdene på fabrikkene i fremtiden, men det er på langt nær nok. Når det kommer til Inditex, krever Framtiden i våre hender at det er mer som må blir gjort som følge av ulykken.

– Vi krever at Inditex signerer avtalen om brannsikkerhet, sikrer kompensasjon til de som er rammet og at de åpner opp for innsyn i sine kontrollrapporter og hvilke fabrikker de kjøper fra, sier Leffler.

Inditex er langt fra den eneste kleskjeden som benytter seg av uregulerte fabrikker. Dersom samarbeid som dette blir holdt hemmelig, er det vanskelig å spore opp disse fabrikkene og igjen vanskelig å gjøre noe med. Åpne fabrikklister er derfor vitalt for at en forbedring skal kunne finne sted og for å forhindre at tragiske ulykker vil skje igjen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!