Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kjøttfri mandag på folkehøyskoler

Framtiden i våre hender og Grønn Hverdag har kontaktet alle folkehøyskolene i landet, og oppfordret dem til å innføre «KJØTTFRI MANDAG». Flere skoler har sluttet seg til kampanjen.
Kjøkkensjefen ved Fosen Folkehøgskole   flankert av glade matelever, som hver mandag lager  vegetariske retter til hele skolen. De anbefaler andre folkehøyskoler å gjøre det samme. (Foto: Fosen)
Kjøkkensjefen ved Fosen Folkehøgskole flankert av glade matelever, som hver mandag lager vegetariske retter til hele skolen. De anbefaler andre folkehøyskoler å gjøre det samme. (Foto: Fosen)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender og Grønn Hverdag har kontaktet alle folkehøyskolene i landet, og oppfordret dem til å innføre «KJØTTFRI MANDAG». Flere skoler har sluttet seg til kampanjen.

En av dem er Fosen Folkehøgskole som har god erfaring med sin ukentlige vegetardag. Ordningen har blitt veldig godt mottatt av elevene.

Fosen Bjorn Erik VangenInnføring av kjøttfri mandag har vært svært vellykket her ved vår skole. Det gir alle en mulighet i å få innblikk i hva vegetarisk mat er, og oppdage at slik mat ikke bare er kålrotbiff og salat. Elevene lærer at man kan spise seg god og mett uten fisk og kjøtt, sier kjøkkensjef og matlærer ved Fosen Folkehøgskole, Bjørn Erik Vangen.

Fosen Folkehøgskole jobber for bærekraftig og økologisk utvikling, og skolen vil vise at det går an å leve godt og samtidig ta ansvar for et mer bærekraftig samfunn. Skolen driver sin egen økologiske gård. Elevene får praktisk kunnskap for å kunne leve et mer selvstendig, selvhjulpent og bærekraftig liv.

Å ha mandager som fast vegetardag, gir også noen praktiske fordeler for den som har ansvar for kjøkkenet, fordi personen som jobber helg ikke trenger å forberede så mye til mandag. Innføring av kjøttfrie dager har vært så vellykket at vi ofte har flere vegetardager i uken, sier en fornøyd Bjørn Erik Vangen.


Følg Kjøttfri mandag på Face 
Her legger vi ut nye kjøttfrie oppskrifter hver mandag.
Kjottfri210

Vegetarpålegg er populært

-Foruten varme middagsretter, har vi i tillegg noen faste innslag til brødmåltidene som: humus, linsepostei og nøttepålegg som vi lager selv - her på skolen, forteller Vangen.

Et utvalg av varmrettene
-Her er noen av rettene vi servere på skole. Disse er selvfølgelig også økologiske, understreker kjøkkensjefen.
  • Quinoapai, frisk salat med ristede gresskarkjærner, pesto og grove rundstykker.
  • Hummus, nystekte nanbrød, ratatouille og hvitløksdressing på hjemmelaget yoghurt.
  • Bønne & chiligryte, foccacia og rårispilaff.

Fosen 510wrapsDet frister virkelig med vegetarwraps fyllt med humus, linser, tomatsalsa og råkost med grønnkålpesto og råstekte poteter. (Foto: Fosen)

Disse folkehøyskolene har hittil innført kjøttfri mandag
Fosen Folkehøgskole
Nordmøre folkehøgskule
Høgtun folkehøgskole
Rønningen Folkehøgskole
Åsane folkehøgskole

Poenget med kjøttfri mandag
Kampanjen skal inspirere til et lavere kjøttforbruk, ved å starte med  én kjøttfri – helst vegetarisk dag i uken. Dette skal få oss til å tenke nytt innen matlaging, og erfaring har vist at de fleste blir inspirert til å lage nye, spennende vegetarretter til erstatning for de tradisjonelle, usunne og klimaskadelige pølsene og kjøttkakene. Mange får en «boost» i matlagingen, og resultatet er et kosthold som er både sunnere, mer variert og mer velsmakende - ikke bare én - men mange dager i uken.

Send kodeord: TOMAT til 2105
og bli med på «Kjøttfri mandag», og få spennende, vegetariske oppskrifter hver mandag på sms til din mobil. Dette koster 3 kroner per melding.

Her finner du våre temasider om mat

       
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!