Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Brækkens manglende svar

Administrerende direktør i interesseorganisasjonen Norsk olje og gass, Gro Brækken,  lover i Aftenposten 17. januar, ikke overraskende, å brette opp ermene for egen næring.  
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Administrerende direktør i interesseorganisasjonen Norsk olje og gass, Gro Brækken,  lover i Aftenposten 17. januar, ikke overraskende, å brette opp ermene for egen næring.  

Utvinningen fra eksisterende felt skal økes, nye drivverdige funn skal bygges ut, det skal finnes mer petroleum i områder som allerede er åpnet – og det skal letes i nye områder. I Brækkens argumentasjon, finnes det ikke engang et ørlite tegn til moderasjon, det til tross for klimaforskernes stadig økende bekymring.

I sitt svar til mine «Ti grunner til å dempe norsk petroleumsiver», overser hun mitt første og viktigste poeng: Maksimalt en tredjedel av verdens påviste fossile reserver kan brennes de neste 40 år, hvis verden skal unngå mer enn to graders oppvarming.

Den kraftfulle norske oljenæringen, representert ved direktør Gro Brækken, statsråd Ola Borten Moe og Statoils Helge Lund, gjentar og gjentar stadig ett poeng som forsvar for sin grenseløse utvinning: «Verden trenger energi». Eksempelet de bruker er dette: 1,5 milliarder mennesker mangler i dag tilgang på elektrisk kraft.

Svært mange av disse strømløse menneskene bor i Afrika. I en verden som i løpet av bare noen tiår må frigjøre seg fra klimaondets rot, brenningen av fossil energi, vil det være hodeløst av land der solen skinner stødig og sterkt, å satse ytterlige på å produsere strøm i fossile kraftverk – og med det bidra til en oppvarming som hardt vil ramme disse landene. Heldigvis er det slik at kostnadene ved solcellestrøm synker og ytelsen øker, som følge av teknologiske forbedringer. En storsatsing på solkraft, ved siden av vann- og vindkraft, vil gi store deler av Afrika vesentlig mer, renere og billigere strøm enn dagens fossilbaserte.  

Norge tilhører allerede verdens øverste overklasse. Er det da etisk forsvarlig at nettopp vårt land skal kunne utvinne alle sine fossile ressurser, og befeste overklassestatusen, når klimaet ikke tåler at alle reserver i verden utvinnes? Hvilke andre, mindre rike land enn vårt, må begrense seg? Det svarer ikke Gro Brækken på.