Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 2212

Ny dødsbrann i klesfabrikk

Kun to måneder etter den fatale brannen ved klesfabrikken Tazreen, hvor over 100 arbeidere omkom, brøt det ut en ny dødsbrann ved en tekstilfabrikk i Bangladesh.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kun to måneder etter den fatale brannen ved klesfabrikken Tazreen, hvor over 100 arbeidere omkom, brøt det ut en ny dødsbrann ved en tekstilfabrikk i Bangladesh.Syv unge kvinner døde i brannen i tekstilfabrikken i Bangladeshs hovedstad Dhaka. Fem av dem var i alderen 15-20 år. Angivelig kvalt av røyk eller tråkket ned av kollegaer i panikk. De første rapportene fra våre partnere, som har vært på brannstedet, viser at merkevarene Lefties og Bershka har vært produsert der. Disse merkene eies av selskapet Inditex - som også står bak verdens største kleskjede, Zara. Det tyske merket Kik og de franske brands'en New Look, Solo Invest og Scott & Fox skal også ha vært kunder ved fabrikken.

 En ny rapport, ”Deadly Secrets”, beskriver hvordan systematisk neglisjering av brannfarlige elektriske anlegg og manglende brannslukkingsutstyr og rømningsveier gjør fabrikker til livsfarlige brennfeller. Bare siden november er det blitt registrert 18 branner - Tazreen var den alvorligste med 112 døde og over 150 skadde.

Produksjonskostnadene i Kina, kleskjedenes yndlingsland for rask produksjon, er i ferd med å øke. Kleskjedene snur nå blikket og ordreblokka mot Bangladesh, som har de laveste lønningene i den globale tekstilindustrien. Minstelønnen er 3000 taka i måneden, tilsvarende ca 215 kroner. Dette er langt under et lønnsnivå som sikrer arbeiderne verdige levekår.

- Landets klesindustri forventes å vokse til det dobbelte i løpet av få år, men egnede fabrikklokaler med noe så grunnleggende som skikkelige branntrapper og brannvarslingsanlegg, er mangelvare. Uegnede fabrikkslokaler i kombinasjon med kraftig undertrykking av fagforeningsarbeid gjør at tekstilarbeidernes sikkerhet er svært utsatt, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Nettverket Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av, øker nå presset på kleskjedene for at disse skal skrive under en avtale for systematisk brannsikkerhetsarbeid og som virkelig kunne motvirke årsakene til dødsbrannene. Merkevarene Calvin Klein og Tommy Hilfiger og den tyske kleskjeden Tchibo har signert avtalen og har høstet mye ros for å ha tatt et viktig skritt for å øke sikkerheten ved fabrikkene de kjøper varer fra.

- Lønnsnivået speiler synet på syerskene som noe som har liten verdi utover det de klarer å produsere, sier Leffler. - Mange av de store kleskjedene som får varer sydd i Bangladesh kan knyttes til dødelige fabrikkbranner og andre ulykker i de senere år, likevel nekter de å arbeide for systemiske endringer som hadde kunne at flere tekstilarbeidere blir skadd eller dør. I stedet setter de i gang lavkosttiltak som jevnt over neppe vil gjøre arbeidsplassene sikrere.

Les mer om brannen i VG.

 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -