Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vegetarmat i Bergen kommune

Bergen bystyre har vedtatt å legge til rette for vegetariske tilbud i kommunens kantiner.

Nå får også bergenserne vegetariske retter i kommunens kantiner. Tidligere har Oslo og Trondheim innført det samme.  (Foto: Flickr/Miguel. V. Carvalho)
Nå får også bergenserne vegetariske retter i kommunens kantiner. Tidligere har Oslo og Trondheim innført det samme. (Foto: Flickr/Miguel. V. Carvalho)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Bergen bystyre har vedtatt å legge til rette for vegetariske tilbud i kommunens kantiner.


Framtiden i våre hender og Grønn Hverdag har sendt brev til alle landets kommunepolitikere, med anmodning om å innføre kjøttfri mandag i kommunenes kantiner og institusjoner, og bystyret i Bergen behandlet nylig forslaget.

Det er svært gledelig at den ene byen etter den andre ser viktigheten av å minske kjøttforbruket, og innfører vegetariske tilbud i sine kommunale kantiner, sier en fornøyd leder Arild Hermstad, og takker samtidig Sondre Båtstrand fra Miljøpartiet de Grønne som fremmet forslaget om kjøttfri mandag i Bergen.


Tidligere har både Oslo og Trondheim vedtatt å ha vegetariske tilbud i sine kantiner.

Følg Kjøttfri mandag på Face 
Her legger vi ut nye kjøttfrie oppskrifter hver mandag.

 

Kjottfri210

Miljøpartiet De Grønne i Bergen foreslo i tillegg at bystyret selv skulle gå foran som et godt eksempel og kutte kjøttmaten. Dette og forslaget om å innføre kjøttfri mandag ble imidlertid nedstemt, men til gjengjeld vedtok Bergen et alternativ fremmet av Arbeiderpartiet, Venstre og Byluftlisten, om at bystyret ber byrådet legge til rette for valgmuligheter mellom Kjøtt/fisk og vegetarmat i kommunens kantiner.

Heftig bystyredebatt
Vegetarmat oppfattes dessverre fortsatt av enkelte som negativt, til tross for at de som har lagt om til en eller flere vegetariske dager, opplever å spise både mer velsmakende, sunnere og betydelig mer variert.
I Bergen bystyre ble derfor debatten temmelig opphetet. Fremskrittspartiets Eiler Macody Lund karakteriserte forslaget som stalinisme(!) Mens Høyres Ragnhild Stolt-Nielsen mente forslaget lå langt utenfor bystyrets oppgaver. Bystyret valgte allikevel å sikre folk muligheten til å kunne velge vegetarisk mat når de spiser i kommunens kantiner. Her kan du lese om saken i Sondre Båtstrands blogg.

Dette er kjøttfri mandag
«Kjøttfri mandag/Meatless Monday», er en verdensomspennende kampanje som opprinnelig ble lansert i USA for å bedre folks helse. Mange kjente personer støtter kampanjen, blant andre Paul McCartney og fredsprisvinnerne Al Gore og Rajendra Pachauri. Formålet er å redusere kjøttkonsumet, og en rekke byer, universiteter, skoler og restauranter verden over har sluttet seg til. I Belgia har byen Gent innført torsdag som vegetardag, og i mars i år vedtok regjeringen i Kroatia å fjerne kjøtt fra menyen i landets miljøverndepartement. Sao Paolo, Cape Town og San Fransisco har også en offisiell kjøttfri dag i uken.

Redusert kjøttforbruk har stor klima, miljø- og helsegevinst, og hvis alle i Norge innfører en ekstra kjøttfri dag i uken, minsker norske klimagassutslipp like mye som utslippet fra 360.000 personbiler. Redusert kjøttforbruk fremmer hele seks av FNs åtte millenniumsmål. Viktigst er målet om å utrydde sult og sikre en bærekraftig utvikling. Forbruket av kjøtt og andre dyreprodukter står for nesten 20 prosent av de globale klimagassutslippene – det er mer enn all transport til sammen. Dessuten krever det over femten tusen liter vann å produsere én kilo kjøtt fra storfe. 

Kjøper du en kilo kjøttdeig eller biff, har produksjonen sluppet ut like mye klimagasser som om du kjørte bil fra Oslo til Sandefjord.

Alle må bli vegetarianere
En rapport, som blant andre FN står bak, konkluderer med at innen år 2050 må inntaket av animalske matvarer begrenses sterkt. Det vil ikke være nok vann til å produsere avlinger basert på dagens diett, og kun fem prosent av kaloriinntaket kan bestå av animalske produkter. Dramatiske kutt i kjøttforbruket er det eneste svaret på verdens matvaresituasjon - i følge rapporten: Feeding a thirsty world: Challenges and opportunities for a water and food secure world.

KJottfriLogo litenSend kodeord: TOMAT til 2105
og bli med på «Kjøttfri mandag», og få spennende, vegetariske oppskrifter hver mandag på sms til din mobil. Dette koster 3 kroner per melding.

Her finner du temasider om matBli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!