Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

H&M-arbeidere på bar bakke

Gang på gang sa ledelsen i undertøyfabrikken til arbeiderne at de snart kunne begynne å jobbe og tjene penger igjen. Nå står arbeiderne ved Kingsland-fabrikken på bar bakke og mangler lønn etter at fabrikken stengte.

Arbeidere i protest mot H&M og Walmart. (Foto: Heather Stilwell)
Arbeidere i protest mot H&M og Walmart. (Foto: Heather Stilwell)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Gang på gang sa ledelsen i undertøyfabrikken til arbeiderne at de snart kunne begynne å jobbe og tjene penger igjen. Nå står arbeiderne ved Kingsland-fabrikken på bar bakke og mangler lønn etter at fabrikken stengte.

Mange av de kambodsjanske arbeiderne, som sydde undertøy for H&M og Walmart, har forsørgeransvar og sliter for å få endene til å møtes.

Den 3. januar beleiret syerskene inngangsporten til fabrikken Kingsland Garment. De vil sikre at verdifullt utstyr, som kan bidra til å dekke deres ubetalte lønninger, ikke blir fjernet fra lokalene. Nå, tre uker senere, sitter de fortsatt der – dag og natt.Fabrikkledelsen skylder arbeiderne sammenlagt drøyt 1,1 millioner kroner.  Deler av dette er ubetalte lønninger i de periodene de har vært midlertidig oppsagt. I henhold til kambodsjansk lov har arbeiderne også rett til et sluttvederlag ved en fabrikksnedleggelse, basert på antall år de har jobbet på fabrikken. Eieren av Kingsland Garment vil ikke betale mer enn halvparten av denne kompensasjonen.

Arbeidere mener at fabrikken har stengt med planer om å gjenåpne så snart den har kvittet seg med ansatte med lang ansiennitet og opparbeidede rettigheter. De frykter at den nye fabrikken vil operere på lignende måte som en del andre Walmart eller H&M-leverandører som baserer seg på arbeidere med korttidskontrakter. En slik ordning begrenser sterkt arbeideres jobbsikkerhet og gjør det svært vanskelig for dem å blant annet danne en fagforening på arbeidsplassen.

Fabrikken har ikke hatt noen uavhengig fagforening etter at noen arbeidere, medlemmer i fagforeningen Cambodia Confederation of Apparel Workers Democratic Union (C.CAWDU) mistet jobbene sine (2007) eller ble banket opp etter en streik, mens de ventet på utbetaling av lønna (2008).

En rekke organisasjoner som jobber for tekstilarbeideres rettigheter, blant annet Clean Clothes Campaign som Framtiden i våre hender er en del av, protesterer nå kraftig mot situasjonen som har oppstått og krever at H&M og Walmart sikrer at arbeiderne får utbetalt lønn og kompensasjon i henhold til loven. I en felles uttalelse blir kleskjedene oppfordret til å undersøke hva som har skjedd og å ta fullt ansvar for situasjonen som har oppstått.


Noen stemmer fra arbeiderne utenfor fabrikken:

Sor Sokty
25 år, arbeidet på Kingsland i 5 år
"Det har vært så vanskelig å skaffe mat til familien min. Jeg har ikke råd til nok mat fordi det er så dyrt, og jeg har måttet låne en masse penger. Jeg skylder penger til husverten og han truer med å kaste meg ut. Vi vil at Walmart og regjeringen finner en skikkelig løsning på dette slik loven krever. Arbeidere er så utsatte her. Det er så vanskelig å leve uten skikkelig betaling."

Ly Omrin
35 år, arbeidet på Kingsland i 7 år
"Før fabrikken stengte, fikk vi ikke jobbe nok (grunnet midlertidige oppsigelser, red. anm.) og de bare ga oss halvparten av lønna vår. Det er ikke rimelig. Det fantes en fagforening, men den sto fabrikkledelsen nær og klarrt aldri å finne løsninger på arbeidernes problemer.”

Heoun rapi
22 år, arbeidet på fabrikken i 8 år
"Jeg er gravid i sjette måneden. Det var vanskelig å jobbe mens jeg er gravid, men selv om det var vanskelig måtte jeg. Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg kan ikke overleve med denne lille lønna. Jeg vil protestere slik til det blir en løsning. Vi vil ha vårt sluttvederlag."

Pich Piseth
32 år, arbeidet på Kingsland i 13 år
"Jeg kom hit for å protestere sammen med de andre fordi jeg har vanskelig å takle det fabrikkeieren har gjort; å stenge fabrikken og kun tilby oss 46 USD (tilsvarende 255 kroner) i sluttvederlag for hvert år vi har jobbet. Vi vil ha den kompensasjonen vi har rett til i henhold til loven. Noen av oss har jobbet ved fabrikken i 10 eller 15 år. Ledelsen tenker ikke på arbeiderne. Vi vil at fabrikkeieren og Walmart tar ansvar for situasjonen som har oppstått. Rundt 180 arbeidere er samlet her hver dag, og om natten sover 30-40 arbeidere foran fabrikkporten fordi vi er redd for at de vil komme og fjerne utstyret fra fabrikken."

Peang Keurn
28 år, arbeidet tidligere ved Kingsland
"Jeg jobbet her i tre måneder i 2008. De har massevis av problemer i denne fabrikken. Det er vanskelig å få fri når fabrikken har mye å gjøre. De nekter oss dette, slik at vi bare måtte gå på jobb selv om vi var syke. Noen ganger måtte vi likevel forlate fabrikken uten tillatelse, og når vi kom tilbake måtte vi ta på oss skylda. Vi var alltid redde for å miste jobben. Inne i fabrikken var det veldig varmt og dårlig luft og toalettet var skittent. Det var mange besvimelser blant arbeiderne.” 

 

 

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!