Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Jenny Skavlan har tips til hvordan du kan fornye dine gamle klær, istedenfor å kjøpe nye.

Et år uten shopping

Nordmenns kjøp av klær har fordoblet seg de siste 20 årene. Nå har derimot både kjente og ukjente personligheter avlagt et løfte om å avstå fra all shopping ut året. Er stopshop blitt en ny trend?
Jenny Skavlan har tips til hvordan du kan fornye dine gamle klær, istedenfor å kjøpe nye. (Foto: Jonas Bødtker/Flickr)
Jenny Skavlan har tips til hvordan du kan fornye dine gamle klær, istedenfor å kjøpe nye. (Foto: Jonas Bødtker/Flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nordmenns kjøp av klær har fordoblet seg de siste 20 årene. Nå har derimot både kjente og ukjente personligheter avlagt et løfte om å avstå fra all shopping ut året. Er stopshop blitt en ny trend?

En av inspirasjonskildene til dette fenomenet er journalist og forfatter, Irina Lee. Hun er i gang med sitt andre shoppingfrie år. I følge Lee, er det å holde shoppingløftet lettere og lettere for hver dag som går.

– Jeg er et lettere, lykkeligere og rikere menneske i dag, enn jeg var for ett år siden. Alt takket være Stop shop, forklarer Lee.

Hun utdyper også at det å stanse med all shopping, øker kreativiteten til gjenbruk. Hun anbefaler blant annet å arrangere såkalte «byttekvelder» der man kan bytte både ting og klær med hverandre. Plagg som for noen ligger bakerst og støver i skapet, kan være som en gullgruve for andre.

Flere av Framtiden i våre henders lokallag, blant annet i Bergen, arrangerer byttefest, ta kontakt med ditt lokallag for mer info.

Et annet råd kan være å arve eller låne klær fra venner og familie. Lee forklarer at venner og bekjente har vært utrolig behjelpelige og støttende etter at de fikk vite om prosjektet. I tillegg kan man også blant annet strikke, stoppe og hekle. Skomakeren er også et godt alternativ, istedenfor å gå til anskaffelse av nye sko. En annen mulighet kan rett og slett være å rydde i klesskapet. Ved sistnevnte er sjansen stor for at man finner bortgjemte klær man kanskje hadde glemt.

Jenny Skavlan har også kastet seg på stopshop bølgen. Hun er enig med Lee at man kan bli mye mer kreativ og hun foreslår at istedenfor å kjøpe nytt, kan man reparere, sy om eller pynte opp sine gamle klær. Se flere av Jennys tips her.

Et mettet marked?

Til tross for gode råd, er det ikke dermed sagt at et år uten shopping vil være en enkel affære. Lee startet derfor Facebook-gruppen, Stop shop 2013, som en slags støttende og rådgivende plattform. Denne gruppen har i dag over 800 medlemmer, så det er tydelig at det er flere som begynner å bli lei av forbrukersamfunnet og ønsker å gjøre noe med det.

For to år siden kunne vi melde om en import av klær på 81 000 tonn. Nå ser det derimot ut til at folk rett og slett har blitt mette av shopping. Det kunne man blant annet se etter fjorårets julehandel, da omsetningen oppsiktsvekkende nok var lavere enn året før.

Andre ivrige stopshop sjeler er jentene bak bloggen stopshop2013.wordpress.com. De har avlagt en pakt om å ikke kjøpe verken klær, sko eller annet tilbehør ut året. På bloggen, som kan være til god inspirasjon for deg som vil forsøke å motstå shoppefristelsen, har de listet opp en del grunner til hvorfor man bør gjennomføre stopshop 2013:
  • Skittent: Ikke vær med på å støtte den skitne klesindustrien
  • Tinglykke: Utfordre lykkefølelsen man ofte får når man har skaffet seg noe nytt
  • Utseende: Selvfølelsen skal ikke bestemmes av forbruket
  • Holdning: Forhåpentligvis blir man mer reflektert over sitt eget forbruk; både for nå og for senere tid
Les alle grunnene her.

Ragnhild Sandvik, en av jentene bak bloggen, sier at i tillegg til positive tilbakemeldinger, har de fått en del kommentarer når det kommer til omfanget av prosjektet; hvor går grensen? Dette er også et tilbakevendende spørsmål på Facebook-siden til Lee. Kan man kjøpe vinterklær til barna? Får man lov til å kjøpe nye ski?

– La nå ikke det perfekte bli det godes fiende. Vi har ikke satt oss fore å endre kapitalismen på et år. Men bli gjerne med – eller høyne oss – i forbruksstopp og etisk konsum! skriver Ragnhild på bloggen.  

Hva synes du om stopshop idéen?

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!