Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Arild Hermstad er fornøyd med Black Debbaths miljøsang. (Foto: Ida Stang)

En svart debatt

Kan Black Debbath redde miljøet? Lederen for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, dro på debatt for å diskutere påvirkningskraften til de humoristiske rockerne.
Arild Hermstad er fornøyd med Black Debbaths miljøsang. (Foto: Ida Stang)
Arild Hermstad er fornøyd med Black Debbaths miljøsang. (Foto: Ida Stang)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kan Black Debbath redde miljøet? Lederen for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, dro på debatt for å diskutere påvirkningskraften til de humoristiske rockerne.

Da stonerrock-bandet, Black Debbath, inviterte til politisk debatt (eller folkemøte som de selv kalte det) på Litteraturhuset, var verken Arild Hermstad eller undertegnede helt sikre på hva vi gikk til. Med et panel bestående av blant annet Harald Eia, Kristopher Schau og Knut Schreiner fra Turboneger, lå det et tydelig hint av humor i luften. Og morsomt ble det, i stor grad.

Black Debbath baserer seg i bunn og grunn på humor. Eller, som vokalist Lars Lønning forklarte: – Med et useriøst formspråk, tar vi opp seriøse temaer.
Problemstilling rundt nettopp seriøsitet var i stor grad det som preget dette folkemøtet; for hvor sterk påvirkningskraft har egentlig det såkalte akademiske stonerrock-bandet?kjendiserFrithjof Jacobsen fra VG legger frem sin mening foran panelet. Fra venstre: Harald Eia, Knut Schreiner og Arild Hermstad.

I sangen “Drastiske tiltak i tolvte time”, tar bandet opp miljøproblemer og kommer med såkalte råd til hva vi bør gjøre for å redde planeten vår. Med appeller som “fjern alle veiene” og “smelt alle fly om til vindmøller”, kan det fort virke overdimensjonert og tullete; like vel mener Arild Hermstad at de har et godt poeng.

For vi må jo gjøre noe. Situasjonen er kritisk.

– Miljøbevegelsen har ikke lyktes helt, det må vi bare innrømme. Vi trenger drahjelp fra tunge, tunge aktører, som Black Debbath, sa Hermstad i sitt debattinnlegg. Les hele innlegget her.

Dommedag

Det er noe svart, tungt og dystert over miljøsangen til humorbandet. Det er omtrent så man hører dommedagen komme. En beskrivelse Hermstad måtte si seg enig i, da han forklarte at det er nettopp et slikt forhold mange har til klimasaken.

Det å bruke dommedag som virkemiddel kan på mange måter bidra til å styrke alvoret i saken. Hermstad la til at saker som miljøbevegelsen tidligere har løst, har mye vært på grunn av at  – vi ropte og skrek, av og til litt dommedagsaktig.

– I den grad dommedagstrusler virker, kan altså bandet ha en påvirkning, forklarte Hermstad. Den humoristiske skremselspropagandaen til Black Sabbath kan med andre ord ha noe for seg.

Verdt et forsøk

Black Debbath er, i motsetning til andre stonerrock-band, svært opptatt av miljø og politikk. Hvilket kommer tydelig frem i de fleste sanger, for eksempel i “Nei til runkesti på Ekeberg”, der de tydelig viser sitt misnøye til den planlagte skulpturparken. Det er tydelig at de ønsker å påvirke til forandringer i samfunnet. Men som gitarist og bassist -Egil Hegerberg- påpekte, kan det være vanskelig å være dagsaktuell som musiker i og med at det fort kan ta halvannet år før en sang er klar til utgivelse.

Selv om noen av de andre sangene på platen dreier seg om allerede vedtatte saker, er miljøsaken i stor grad pågående og fortsatt mulig for oss å gjøre noe med.

– Og det er verdt et forsøk, å ta vare på miljøet altså. Det er for mange som snakker om alt som ikke nytter. Smått eller stort; jeg tror at Black Debbath har en rolle og kan bidra! avsluttet Hermstad.

Om man så lar seg påvirke av dette akademiske stonerrock-bandet, blir vel opp til en selv. Det er uansett et svært viktig tema som virkelig trenger belysning; i form av humoristiske rockere eller ei.


Les mer om saken på Dagbladet.no

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!