Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

3 for 2 - ikke nødvendigvis lønnsomt

Tilbud som «Ta 3 betal for 2», klinger godt i mange ører; du får jo en vare gratis! Er det dermed sagt at det lønner seg?
Rema 1000 er en av butikkene som tilbyr 3 for 2. (Foto: Ida Stang)
Rema 1000 er en av butikkene som tilbyr 3 for 2. (Foto: Ida Stang)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Tilbud som «Ta 3 betal for 2», klinger godt i mange ører; du får jo en vare gratis! Er det dermed sagt at det lønner seg?

I disse dager er det ulike salg og tilbud som i stor grad preger reklamebildet. Matvarekjedene Meny og Rema 1000 kjører, i likhet med flere av sine konkurrenter, et tilbud der du ved kjøp av to utvalgte varer får med den tredje gratis. Dette er ikke nødvendigvis en gunstig løsning verken for deg som forbruker eller for miljøet.

Arild Hermstad210Arild Hermstad.Framtiden i våre henders leder, Arild Hermstad, forklarer at slike kampanjer ofte gjør at vi ender opp med tre varer, selv om vi strengt talt bare trenger én.

– 3 for 2-tilbudet oppfordrer oss til å ta med mer enn vi trenger og dermed også bruke mer penger enn nødvendig, sier Hermstad.

Han påpeker også at vi som kunder ofte har en tendens til å devaluere varens verdi ved slike tilbud. Det virker med andre ord ikke like synd å kaste en vare man egentlig ikke har betalt for.

Økende matkasting

Gunstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet, er kritisk til matvarekjedenes kampanjer. Han viser til kasting av mat, som er et økende problem i rike land som Norge.

– Matkasting hos forbrukere er et betydelig problem. Det skyldes i stor grad best før merkingen, dårlig emballasje og særlig kampanjer som 3 for 2, som vi ser øker hos en del butikkjeder, sier Instefjord.  

I følge næringslivets prosjekt, ForMat, blir det kastet 377.000 tonn mat i året, hvorav 255.000 tonn kastes av forbrukerne.

Om vi ser på tilbudsvarene fra både Rema 1000 og Meny, går det for det meste i ferske kjøtt- og fiskeprodukter som skinke, svinefilet, pølser, kjøttdeig og fiskekaker. Dersom man ikke handler for en husholdning som fortærer tre pakker pølser på noen dager, er sjansen stor for at noe av dette vil bli kastet.

Over-handling av kjøtt generelt, bør man særlig være oppmerksom på. Kjøttproduksjon har i det hele tatt en stor innvirkning på kloden, da den står for en femtedel av verdens klimagassutslipp.

Les mer om kjøttfri mandag her.

Planlegging er nøkkelen

Så hva kan vi gjøre for å unngå kasting av mat til flere millioner kroner i året?

– Planlegging er nøkkelen, forklarer Instefjord. – Butikker blir i stor grad brukt som en handleliste, og det bør man som forbruker prøve å unngå.

Han legger også til at vi nordmenn handler ofte, og at det dermed er viktig å være klar over hva man trenger på forhånd, så man ikke ender opp med unødvendig mye varer etter hver handletur.  

Som forbruker bør du forsøke å ikke bli lurt av tilbud som 3 for 2. Når det er sagt, er det visse ting det kan lønne seg å gå til anskaffelse av. Det er med andre ord lurt å se an varen. Går det greit å fryse det ned? Er det plass i fryseren? Eller er varen i en boks med holdbarhet til neste vinter-OL?

Tenk deg om neste gang du handler mat på tom mage; hvor nødvendig er det egentlig med tre pakker fiskekaker?

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!