Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ingen lek på Barbie-fabrikken

Julehandelen gir høyt arbeidspress på leketøysfabrikkene i Kina. – Forbrukere i Norge må ha større oppmerksomhet for arbeidsforholdene til leketøysarbeidere i Kina, oppfordrer organisasjonen Sacom  i Hongkong.
Arbeiderne ved denne fabrikken hadde overtid på 120 timer i måneden i høysesongen. Foto: Sacom
Arbeiderne ved denne fabrikken hadde overtid på 120 timer i måneden i høysesongen. Foto: Sacom
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Julehandelen gir høyt arbeidspress på leketøysfabrikkene i Kina. – Forbrukere i Norge må ha større oppmerksomhet for arbeidsforholdene til leketøysarbeidere i Kina, oppfordrer organisasjonen Sacom  i Hongkong.

Over 70 prosent av verdens leker lages i Kina. Flere år på rad har arbeidsforholdene på fabrikkene som lager noen av de mest populære julegavene – leketøy og elektronikk – blitt undersøkt av organisasjonen Sacom (Students & Scholars Against Corporate Misbehavior).

I år har Sacom undersøkt to leketøysfabrikker som blant annet produserer Barbie og Toy Story-leker. Begge fabrikkene er sertifisert av ICTI CARE, leketøyindustriens program for å sikre etiske arbeidsforhold.  Undersøkelsene fant sted i juli, august og november. Høysesongen for leketøysprodusentene er mellom mai og oktober, noen måneder før julehandelen begynner over hele verden.

– Fabrikkene skulle i utgangspunktet være bra og med gode arbeidsforhold. Dessverre er funnene våre skuffende, forteller Debby Chan til Framtiden i våre hender.

120 timer overtid
På den ene fabrikken som blant annet lager «Toy Story»-leker for Disney, tjente arbeiderne 1000 kroner måneden. Det tilsvarer minstelønna i byen, men heller ikke mer. I høysesongen hadde arbeiderne overtid på opp til 120 timer i måneden, tre ganger høyere enn tillatt. Arbeiderne klager over dårlig lukt fra spraymaling, de må be om tillatelse til å gå på do og får ikke snakke sammen under arbeidet.

En annen fabrikk produserte Barbie-dokker og utstyr til dokkene. Arbeiderne jobbet 6 dager i uka, 11 timer hver dag. Også her var lufta dårlig, og arbeiderne hadde ikke nok beskyttelse mot maling og løsemidler. Ingen av arbeiderne som jobbet med farlige kjemikalier fikk helsekontroll. Barbies hår er sydd på for hånd, og nye arbeidere ved fabrikken fikk alltid sår på fingrene fra nålene, ifølge undersøkelsen.

Du kan selv lese Sacoms rapporter fra leketøysfabrikkene i Kina her:
Making Toys without Joy  
Disney, Walmart and ICTI Together Make Workers Rights Violations Normal and Sustainable

Sakte forbedringer
Kinesiske organisasjoner, mange basert i Hongkong, har i flere år fulgt og rapportert om elendige arbeidsforhold og massiv bruk av overtid i kinesisk produksjon. Presset ser ut til å ha ført til noen forbedringer i industrien.

Swedwatch, en samarbeidsorganisasjon av Framtiden i våre hender, ga i 2011 ut en rapport hvor de evaluerte hvordan svenske leketøysprodusenter hadde fulgt opp krav til forbedringer hos leketøysprodusentene:

«Oppfølgingen viser at bransjen har gjort viktige framskritt på flere punkter siden 2009. Derimot er arbeidsdagene fortsatt lange, lønningene lave og informasjonen til forbrukerne utilstrekkelig, men noe bedre enn for to år siden».

Sacom ble i forbindelse med rapporten invitert til å delta i en dialog med de svenske leketøysprodusentene om arbeidet med å forbedre forholdene i fabrikkene:

– Jeg tviler ikke på at det er forbedringer i leketøyssektoren over de siste årene, sier Debby Chan i Sacom til Framtiden i våre hender i dag.

Hun legger til at også andre industrisektorer er i ferd med å bli bedre, men Chan beklager at forbedringene fortsatt ikke er gode nok og at fabrikkene fortsatt bryter både kinesisk lov og internasjonale arbeidsstandarder når det gjelder arbeidstid og sikkerhet.

– Overtiden er fortsatt svært høy. Arbeiderne ønsker ofte overtid, ettersom grunnlønna er for lav. Helse og sikkerhetsspørsmål er fortsatt hårreisende. I tillegg nektes arbeiderne sosial velferdsordninger.

– Situasjonen i Kina har ikke blitt bedre. Den har blitt mindre ille, konkluderer Chan.

Framtiden i våre henders har i flere år dekket arbeidsforhold i Kina, innen leker, tekstil og elektronikk. Her er et utvalg av våre artikler om Kina:

Nye avsløringer om iPhone 5
Tidligere i år lovte Apple å forbedre arbeidsforholdene ved sine fabrikker. Likevel avdekkes det nå elendige arbeidsforhold av en kinesisk journalist som arbeidet ti dager i skjul med å sette sammen iPhone 5.

Kina får regningen for vår forbruksfest
Økte karbonutslipp, alvorlige miljøutslipp og kritikkverdige arbeidsforhold følger i kjølvannet av Norges økte import fra Kina. Norges import fra Kina har doblet seg siden 2003.

Forholdene ved uniformsfabrikkene i Kina
Framtiden i våre henders Norwatch-prosjekt har funnet en rekke kritikkverdige forhold ved kinesiske fabrikker som produserer Forsvarets uniformer. Til tross for at det ikke dreier seg om «verstingefabrikker», bryter flere av forholdene som arbeiderne forteller om med kinesisk arbeidslovgivning og internasjonale arbeiderrettigheter.

Den som er med på leken
Harde arbeidsvilkår, lang arbeidstid og lave lønninger preger leketøysbransjen. En fersk rapport fra Swedwatch avslører en rekke kritikkverdige forhold i leverandørkjedene til selskaper som Brio, Toys R Us og BR-leker.

Kina på toppen av klesberget
Klesimporten til Norge økte i fjor med 7,4 prosent til 14,3 milliarder kroner. Kinesiske varer fortsetter å utgjøre en stadig større andel av den totale klesimporten. Mens 30,6 prosent av klær og tilbehør i 2003 var produsert i Kina, kommer nå 42,4 prosent fra kinesiske fabrikker.

Flere artikler finner du under våre temasider om Bedrifters samfunnsansvar.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!