Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Lite grønne skatter med rødgrønn regjering

Regjeringen lovte å øke bruken av grønne skatter kraftig. I stedet har det motsatte skjedd, viser ny rapport fra Framtiden i våre hender.
Regjeringen lovte å øke bruken av grønne skatter kraftig. I stedet har det motsatte skjedd, viser ny rapport fra Framtiden i våre hender.

I regjeringens plattform (Soria Moria 2) står det at «arbeidet med å sette en pris på forurensning skal forseres». Oversatt betyr dette at bruken av grønne skatter og/eller kvoter skal økes kraftig.

Grønn skatt forsideRapporten Grønn skatt - bare prat? fra Framtiden i våre hender, viser imidertid at det motsatte har skjedd. I løpet av Jens Stoltenbergs regjeringstid har andelen grønne skatter i prosent av BNP sunket fra 3,1 prosent i 2006 til 2,5 prosent i 2011. Til sammenligning var andelen da Grønn skattekommisjon ble lagt fram i 1996 på 3,7 prosent.

 Før var Norge best på grønne skatter i Europa. Nå er både Danmark, Bulgaria og flere andre land bedre enn oss. Regjeringen er ikke i nærheten av å oppfylle de grønne skatteløftene sine, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Men det er ikke bare de rødgrønne som har trappet ned bruken av grønne skatter. Under Kjell Magne Bondevik (2001-2005), i koalisjonen mellom Høyre, Krf og Venstre, falt de grønne skattene fra 3,4 til 3,1 prosent av BNP.

 Den rød-grønne regjeringen må imidlertid ta ansvar for at bruken av grønne skatter er på et bunnivå, og ikke har vært lavere siden før Grønn skattekommisjon la frem sine anbefalinger, sier Hermstad.

Last ned rapporten "Grønn skatt - bare prat?" her!

Se også:  pdf Seks grønne skatteforslag (Vedlegg til rapporten)