Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støtt arbeidet vårt for en grønn framtid
Framtiden i våre hender jobber for etisk og miljøvennlig forbruk.
Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Vi bidrar til endring ved å spre kunnskap og finne løsninger.

Aksjonerte for levelønn

I Oslo ble det lagt ut over 3000 lapper i lommene på H&Ms klær med oppfordring til forbrukere om å delta på underskriftskampanje. Det er bare én av mange aksjoner Framtiden i våre hender har hatt den siste uken over hele landet.
Her legges en lapp i en bukse med oppfordring til kundene om å skrive under på en kampanje som krever at H&M skal betale sine tekstilarbeidere en levelønn.
Her legges en lapp i en bukse med oppfordring til kundene om å skrive under på en kampanje som krever at H&M skal betale sine tekstilarbeidere en levelønn.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I Oslo ble det lagt ut over 3000 lapper i lommene på H&Ms klær med oppfordring til forbrukere om å delta på underskriftskampanje. Det er bare én av mange aksjoner Framtiden i våre hender har hatt den siste uken over hele landet.

H&Ms overskudd i 2011 var på ca. 15 milliarder kroner. Hovedaksjonæren Stefan Persson og hans familie har hvert år fått milliarder i utbytte fra den svært lønnsomme kleskjeden. H&M er blant de bedriftene som nyter svært godt av de lave lønningene og det svake regelverket for arbeiderrettigheter i de landene den importerer klærne sine fra.

Under aksjonsuka for levelønn 10-16. desember var det klar tale fra Framtiden i våre henders lokallag rundt om i Norge. En timelønn på to-tre kroner er ikke nok til å skape et verdig liv for arbeiderne og hennes familie.

trondheim.levelonn.gataMari Bremnes Ese og Borghild Bråtveit samler inn signaturer og informerer om levelønn i Trondheims gater (Foto: Framtiden i våre hender Trondheim)

Fra tekstilfabrikkene i Kambodsja rapporteres det om lange arbeidsdager og massebesvimelser, blant annet som følge av det store arbeidspresset og underernæring. I Bergen fikk kundene demonstrert på nært hold konsekvensene av billige klær da 20 aktivister «besvimte» utenfor H&Ms butikk på Galleriet i sentrum.

Bergen.levelonnsaksjon.2012Massebesvimelser blant tekstilarbeiderne på grunn av lange arbeidsdager og underernæring kan unngås. H&M må ta ansvar nå! (Foto: Framtiden i våre hender Bergen)


blindern.levelonn.tuvaBillige klær har sin pris (Foto: Cathrine Mosberg)
I Oslo har over 3000 lapper med oppfordring til kundene om å kreve levelønn for tekstilarbeiderne blitt puttet i klærne av frivillige aksjonister på samtlige H&M butikker i sentrum. Hensikten er å opplyse om arbeidsforholdene til arbeiderne, og at kundene som finner lappene skal kunne støtte kampanjen ved å gi sin signatur for levelønn på nettsiden. Signaturene som samles inn sendes direkte til alle de store innkjøperne som kjøper klær fra tekstilfabrikker i Kambodsja. Foruten H&M gjelder dette også Levis, GAP og Zara.Underskrifter har i tillegg blitt samlet inn på gaten i Oslo, og etter reaksjonene fra de forbipasserende er det mange som er villige til å betale mer for klærne dersom H&M kan garantere en levelønn. Med noen få tastetrykk kan du også delta i kampanjen.

blindern.levelonn.plakatenSigmund Hegstad fra Blindern lokallag står for koordineringen av aksjonene i Oslo, og varsler at dette kun er begynnelsen. Han planlegger allerede nye aksjoner til våren (Foto: Hanne Gustavsen).

Underskriftsaksjoner har også blitt arrangert av lokallagene i Trondheim, Haugesund og Sarpsborg. I tillegg har aktive medlemmer og de andre i Clean Clothes Campaign sørget for en massiv storm av kommentarer på H&Ms egen Facebookside.

H&M på svarer på disse ved å henvise til sine egne etiske retningslinjer. Disse retningslinjene er imidlertid lite verdt dersom de ikke følges opp i praksis. Kjeden må ta sitt samfunnsansvar på alvor i stedet for å fraskrive seg alle forpliktelser ved å skylde på leverandørene. Som storkunde har H&M mer enn nok makt til å sikre bedre lønnsforhold.

ng.levelonn.liveLive Hellum og Kim Arntsen fra FIVH Nedre Glomma aksjonerte for levelønn sammen med Miljøpartiet i Sarpsborg (Foto: Kim Arntsen)Aktuelle videoer

Aktuelle videoer

Det viktigste rommet

Myteknusing

Ta det helt med ro...

Vegetarskrekk