Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

H&M sniker seg unna skatt i Bangladesh

Klesgiganten H&M er en av de største tekstilaktørene i Bangladesh. I en ny dokumentar fra svenske «Kalla Fakta» kommer det fram at H&M omgår bangladeshiske skatteregler. Dermed går Bangladesh glipp av store inntekter.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Klesgiganten H&M er en av de største tekstilaktørene i Bangladesh. I en ny dokumentar fra svenske «Kalla Fakta» kommer det fram at H&M omgår bangladeshiske skatteregler. Dermed går Bangladesh glipp av store inntekter.


Kalla%20fakta%20del%208%20-%20H&M%20och%20Stefan%20Persson

«Kalle Fakta» sendte tidligere i høst en dokumentar fra Kambodsja, hvor det kom fram at tekstilarbeidere syr klær for H&M for to kroner timen, og at det har vært flere tilfeller av massebesvimelser grunnet dårlige arbeidsforhold.

I går kveld sendte «Kalla Fakta» en dokumentar fra Bangladesh, og der står det ikke særlig mye bedre til.

– Dette bekrefter at situasjonen for tekstilarbeidere i Bangladesh er svært vanskelig. Slik har det vært i lang tid nå, selv om kleskjeder som H&M hevder deres tilstedeværelse utelukkende er positiv, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.


Tekstilindustrien sysselsetter rundt 3 millioner personer i Bangladesh. 90 prosent av arbeiderne er kvinner, mange av dem unge kvinner fra landsbygda. Tekstilindustrien står for 80 prosent av importinntektene og mesteparten av eksporten går til Europa og USA. Bangladesh er nå den nest største eksportøren av klær i verden etter Kina, og i de nærmeste fem årene forventes Bangladesh sin klesindustri å vokse kraftig.

200IMG 5852Arbeidere som har besvimt i Kambodsja. (Foto: Clean Clothes Campaign)Hverdagen for en tekstilarbeider består av lange arbeidsdager, to kroner i timelønn og liten mulighet til å organisere seg.

I dokumentaren kommer det også fram at H&M bevisst omgår skattereglene i Bangladesh, blant annet ved å operere gjennom skatteparadis som Hong Kong. Dermed går Bangladesh glipp av minst 100 millioner svenske kroner i skatt årlig.

– Dette er bevisst skatteplanlegging fra H&M. H&M burde gå foran som et godt eksempel. I stedet utnytter de et svakt regelverk i Bangladesh til å skaffe seg selv fordeler. Dermed går et av verdens fattigste land glipp av store skatteinntekter som kunne blitt brukt på helse, infrastruktur og utdanning, sier Leffler.

– Bangladesh har gitt H&M store inntekter. Da skulle det bare mangle at H&M gir noe tilbake, sier Leffler.


H&M forsvarer seg med at deres tilstedeværelse gir mange arbeidsplasser.

– Her er det to problemer: H&M betaler ikke arbeiderne sine levelønn. Levekostnadene i Bangaldesh er relativt høye, og arbeiderne kan ikke leve et verdig liv på to kroner timen, sier Leffler, og legger til:

– En så lav lønn betyr også at tekstilarbeiderne ikke har mulighet til å bidra med skatt til den bangladeshiske staten.

Du kan se hele dokumentaren fra «Kalla Fakta».

Framtiden i våre hender har i over ti år jobbet med tekstilindustrien. Her kan du lese våre siste nyheter.

Her kan du lese mer om H&M og tekstilindustrien:

Slik kan du engasjere deg i H&M-saken
Ble kastet ut av H&M-lansering
Statsråden engasjerer seg i H&M-saken
Slik kan du bidra til mer etiske klær

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!