Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nå aksjonerer Europa mot kleskjedene

Over hele Europa pågår det nå aksjoner for å få kleskjedene til å heve lønningene til de som syr klærne våre. Du kan også være med!

Aksjonister i Bergen «besvimte» utenfor en H&M-butikk, slik tekstilarbeidere ofte gjør mens de produserer våre klær. (Foto: Framtiden i våre hender Bergen)
Aksjonister i Bergen «besvimte» utenfor en H&M-butikk, slik tekstilarbeidere ofte gjør mens de produserer våre klær. (Foto: Framtiden i våre hender Bergen)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Over hele Europa pågår det nå aksjoner for å få kleskjedene til å heve lønningene til de som syr klærne våre. Du kan også være med!


Vi deltar i en stor internasjonal underskriftskampanje hvor vi krever at de store kleskjedene nå tar ansvar og sørger for høyere lønninger. Du kan signere kampanjen her!

H&M sin Facebook-vegg har også blitt fyllt opp av meldinger fra engasjerte og sinte forbrukere som ber H&M skjerpe seg. Du finner H&M sin Facebook-vegg her. På denne siden kan du lese mer om hvordan du går fram.

Aktivister fra Framtiden i våre hender har også gjennomført flere aksjoner i og rundt H&M-butikker i Norge. Både i Bergen og Oslo har aktivister «besvimt» utenfor H&M-butikker. Vil du være med i et lokallag? Her finner du kontaktinfo. «Fashion mobs»-aktiviteter vil finne sted i minst 10 land over hele Europa, blant dem Sveits, Danmark, Nederland, Polen og Norge.

Hvorfor er det så viktig at du er med på dette?

De som betaler prisen for at vi skal få billige klær, og som samtidig gir aksjeeierne god avkasting, er arbeiderne i Asia som syr klær for to-tre kroner timen. Det kan vi ikke godta, og det må kleskjedene få høre!

I ukene framover kan norske forbrukere, sammen med likesinnede over hele Europa, kreve at en kambodsjansk syerske ikke skal ha en minstelønn på 61 USD (350 kroner) pluss noen lønnstillegg, men på 131 USD. På sikt må lønningene opp enda mer. Først da kan vil arbeiderne være sikret et verdig liv.

Tallet for en levelønn i Kambodsja er satt til 283 USD per måned, og det vil være nok til at en arbeider og hennes familie kan leve et liv i verdighet.

I oktober sendte den svenske kanalen TV4 en dokumentar som avslører de dårlige lønns- og arbeidsforholdene til kambodsjansk fabrikkarbeidere som produserer varer for H&M.

I desember fulgte "Kalla Fakta" opp med en ny dokumentar om H&Ms produksjon, denne gang i Bangladesh. Programmet tok også for seg hvordan Stefan Persson, H&Ms hovedeier, har kunnet bygge et selskap med stort årlig overskudd. Se programmet under.

Kalla%20fakta%20del%208%20-%20H&M%20och%20Stefan%20Persson

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!