Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

«Dødsfabrikken» sydde klær for P. Diddy

Arbeidere som omkom i katastrofebrannen i Bangladesh, sydde klær for blant andre P. Diddy. Nå håper Framtiden i våre hender at kjendisen bruker sin innflytelse og sørger for at dette aldri skjer igjen.
Rapperen P. Diddys klesmerke var innvolvert i brannen i Bangladesh. (Foto: daniel incandela/flickr.com)
Rapperen P. Diddys klesmerke var innvolvert i brannen i Bangladesh. (Foto: daniel incandela/flickr.com)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Arbeidere som omkom i katastrofebrannen i Bangladesh, sydde klær for blant andre P. Diddy. Nå håper Framtiden i våre hender at kjendisen bruker sin innflytelse og sørger for at dette aldri skjer igjen.

Over 120 arbeidere omkom da det brøt ut brann i tekstilfabrikken Tazreen i Bangladesh. Overlevende arbeidere har fortalt at de ble stengt inne på fabrikken da alarmen gikk. Ledelsen skal ha nektet dem å komme ut, og mange døde i desperate forsøk på å redde livet ved å hoppe ut av den ni etasjer høye bygningen. Senere har tre tjenestemenn ved fabrikken siktet for å ha låst dørene under brannen.

I dagene etter brannen har lokale aktivister tatt seg inn i den utbrente bygningen. På en symaskin fant de blant annet en halvferdig blå bukse med merket ENYCE. Dette er et merke som er eid av den verdenskjente rapperen Sean Combs, også kalt Puff Daddy og P. Diddy.

Sean Combs er sikkert like forferdet som oss over at klær med merket ENYCE ble funnet i fabrikken. Nå oppfordrer Framtiden i våre hender og Clean Clothes Campaign Sean Combs til å bruke all sin innflytelse for å sikre at fabrikkene som han benytter ikke blir rammet av slike ulykker igjen, sier Carin Leffler i Framtiden i våre hender.

Sjefen for ENYCE har uttrykt medfølelse overfor de som er rammet, og familiene til de etterlatte har også blitt tilbudt 112 amerikanske dollar i oppreisning. I tillegg blir det opprettet et utdanningsfond for de rammedes familier, ifølge New York Daily News.

Summen er lommerusk, sier Leffler. Dette dreier seg om familier hvor livsgrunnlaget har blitt revet vekk. ENYCE må gå sammen med de andre kleskjedene som kjøpte varer fra fabrikken og sørge for at de skadde får fri legeoppfølging og medisiner så lenge de trenger det. Dessuten må det utbetales en langt, langt større kompensasjon til de skadde og til de etterlatte. ENYCE og andre selskaper har også plikt til å sikre at slike ulykker ikke skjer igjen, sier Leffler.En rekke andre merker skal angivelig kjøpe varer fra morselskapet, Tuba Group: Edinburgh Woollen Mill, Teddy Smith, Ace, Dickies, Fashion Basics, Infinity Woman, Karl Rieker GMBH & Co. og True Desire (Sears). Disse kan dog foreløpig ikke knyttes direkte til produksjonen i utbrente fabrikken.

Det er mange som har skyld for denne ulykken: Kleskjedene, fabrikkledelsen og myndighetene i Bangladesh. De har ansvar for hindre at branner og andre ulykker ikke skjer og tilby erstatning til ofrene og deres familier hvis en ulykke likevel skjer, sier Leffler.

Kort tid etter brannen i Tazreen var det to nye branner på tekstilfabrikker i Dhaka. Det er ikke meldt om dødsfall i denne brannen, men Reuters rapporterer at åtte arbeidere har fått skader grunnet stor røykutvikling.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!