Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støtt arbeidet vårt for en grønn framtid
Framtiden i våre hender jobber for etisk og miljøvennlig forbruk.
Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Vi bidrar til endring ved å spre kunnskap og finne løsninger.
Kjøpefri dag i Trondheim.

Stor interesse for alternative gaver på Kjøpefri dag

Lørdag 24. november gikk Kjøpefri dag av stabelen. Framtiden i våre henders lokallag var på plass i mange byer med stand og forslag til miljøvennlige julegaver. Det var høy omsetning av de grønne gavekortene, noe som tyder på flere verdsetter en jul uten kjøpepress og med mer tid til venner og familie.
Kjøpefri dag i Trondheim. (Foto: FIVH Trondheim)
Kjøpefri dag i Trondheim. (Foto: FIVH Trondheim)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Lørdag 24. november gikk Kjøpefri dag av stabelen. Framtiden i våre henders lokallag var på plass i mange byer med stand og forslag til miljøvennlige julegaver. Det var høy omsetning av de grønne gavekortene, noe som tyder på flere verdsetter en jul uten kjøpepress og med mer tid til venner og familie.

I Trondheim var lokallaget godt synlig i bybildet på Kjøpefri dag 24. november med stort telt på Nordre og utstilling av alternative og etiske julegaver. Gjennom gateteater, miljøquiz og andre aktiviteter klarte de også å engasjere barna i problematikken knyttet til vårt overforbruk og de miljøkonsekvensene dette fører til. Hør også radiointervju med nestleder Mari Bremnes Ese.

Trondheim.KFD.2012.2Klima-drama med Kristin Ese (Foto: FIVH Trondheim)

I Haugesund var de grønne gavekortene populære både blant barn og eldre av flere grunner. Mens de eldste var mest bevisst mindre forbruk, syntes barna det var kjempekjekt at de faktisk kunne gi noe uten at det måtte koste penger. Flere menn ble tilbudt grønne gavekort med tips om å gi fruen en romantisk kveld i julegave. Dette forslaget skapte umiddelbart begeistring.

Her er FIVH-Haugalandets ti på topp liste når det gjelder alternative og ikke-materialistiske julegaver: 1. Kanotur med kakao, 2. Skulder- eller fotmassasje, 3. Hjemmebakt kake, 4. Gjøre alt du ber om i en time, eller en hel dag, 5. Kulturkveld, 6. Datahjelp, 7. Fjelltur, 8. Loftsopprydning, 9. Kinobilletter, 10. Entusiastisk delta i din hobby.

KFD.2012Enighet om at en romantisk aften vil slå godt an som julegave. I midten, leder Nini Hæggernes. (Foto: FIVH Haugalandet)

I Tromsø fikk de handlende møte en sliten og bekymret nisse som fryktet konsekvensene både for klimaet og verdens fattige når vi stadig øker våre forventninger til julegavene under treet.

Tromso.KFD.2012Nissen (ved lokallagsleder Morten Waksvik) oppfordret folk til å ta en kjøpefri dag av hensyn til miljøet. (Foto: FIVH Tromsø)

På lokallagets medbrakte juletre fikk folk henge opp sine julegaveønsker.  Heldigvis var det flere som mente at de har mer enn nok ting, og som derfor hadde helt andre ønsker for julen.

Tromso.KFD.2012.hjerteLokallaget kåret sin favoritt blant alle ønskene som ble hengt opp på juletreet av de besøkende på Kjøpefri dag (Foto: FIVH Tromsø)

Framtiden i våre henders nyeste lokallag, Nedre Glomma var også på plass i Fredrikstad sammen med representanter fra Miljøpartiet de grønne og bymiljølista. Sammen har de dannet en viktig miljøallianse i byen. Duften av kokekaffe var uslåelig og tiltrakk seg mange forbipasserende i det våte novemberværet.

Glomma.KFD2012.matGrønne gavekort, gode samtaler, fantastiske hjemmebakte boller og eplekake på stand gjorde sitt til at folk koste seg i gågata denne lørdagen (Foto: FIVH Nedre Glomma)

Avisene hadde også fått med seg at det var Kjøpefri dag og styremedlem Kim Edvard Arntsen ble intervjuet i Fredrikstad blad, og styreleder Lise Marie Abrahamsen av Sarpsborg Arbeiderblad. 

Lokallagsleder i Kristiansand, og sentralstyremedlem Eyvind Danielsen ble også intervjuet i forbindelse med dagen, noe som resulterte i en flott artikkel i gatemagasinet Klar, med en rekke praktiske tips til hvordan man kan få en hyggeligere jul med mindre fråtsing.

Glomma.KFD.2012.jenteMøtet med positive og blide Signe Marie fikk de forbipasserende i godt humør. (Foto: FIVH-Nedre Glomma)
Jæren lokallag holdt sin markering av Kjøpefri dag på M44 på Bryne sammen med Miljøpartiet De Grønne, Time. De kunne blant annet tilby gratis lodd (En premie: Änglamarkprodukter, sjal laget på lønn og Fairtradesjokoloade, alt i en kurv), "Grønne Gavekort" og andre gode julegavetips. Positive tilbakemeldinger gjorde dette til en inspirerende dag både for publikum og de som sto for standen. Kanskje var det også noen som fikk senket skuldrene noe ettersom de fikk tips om gaver som krever lite tid å kjøpe inn, passer for store og små (selv dem som har alt), er rause og som gir glede og gode minner i lang tid utover julaften".

Se også Anne Helens blogg om dagen her.
jaren.KFD2012Lokallaget har blant annet laget sin egen julegaveguide med forslag til miljøvennlige og etiske julegaver fra lokalmiljøet. På bildet ser du Marianne Fisketjøn (Foto: Beathe Dømbe)

FIVH Moss og omegn hadde sin stand i gågata i Moss. Der serverte de gløgg og pepperkaker og delte ut grønne gavekort.  Med både stol og fotskammel tilbød de kjøpefri sone med massasje av såre shoppingskuldre, noe som raskt ble populært. Responsen var svært positiv.  Mange av de besøkende syntes allerede at de hadde for mange ting, og ble glade for idéer til alternative julegaver. Vindusvask,  kanotur, barnevakt, og 1 times lytting uten avbrytelse falt i smak blant forbipasserende mossinger.

moss.KFD.2012.massasjeLeder Jan Fritjof Knutsen sto parat og tilbød massasje til slitne shoppere. (Foto: FIVH Moss)Lokallaget i Tønsberg fikk i løpet av få timer delt ut ca 250 grønne gavekort til de som hadde møtt opp for å overvære nyåpningen av torget etter 3 år. Gavekortene ble mottatt med stor entusiasme. Til og med ordføreren fikk med seg et hjem.


Ønsker du å markere Kjøpefri dag til neste år? Ta kontakt med Framtiden i våre hender i din by, eller med Hanne Gustavsen på hanne@framtiden.noAktuelle videoer

Aktuelle videoer

Det viktigste rommet

Myteknusing

Ta det helt med ro...

Vegetarskrekk