Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sørgedag for døde tekstilarbeidere

I Bangladesh er det nasjonal sørgedag etter brannen som tok livet av minst 110 tekstilarbeidere og skadet enda flere. Det flagges på halv stang ved landets 4500 tekstilfabrikker og offentlige institusjoner.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

I Bangladesh er det nasjonal sørgedag etter brannen som tok livet av minst 110 tekstilarbeidere og skadet enda flere. Det flagges på halv stang ved landets 4500 tekstilfabrikker og offentlige institusjoner.
Bildene av den voldsomme brannen på tekstilfabrikken i Bangladesh gikk verden rundt og opprørte mange. Arbeidere brant inne fordi nødutgangene var stengt.

 Denne ulykken skulle aldri ha skjedd og er bare en av mange fatale brenner som har skjedd på tekstilfabrikker i Bangladesh de senere årene, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.


Hun mener at kleskjedene, som tjener store penger på billig produksjon i land som Bangladesh, må jobbe for gode kontrollrutiner som sikrer gode rømmingsveier, brannslukkingsutstyr og jevnlige brannøvelser.

Slik så det ut etter brannen.Slik så det ut etter brannen. Da kunne katastrofen ved fabrikken vært unngått. Kleskjedene må samarbeide med nasjonale myndigheter og sørge for at dette ikke skjer igjen, sier Leffler.

Mindre enn to dager etter dødsbrannen brant det i nok en fabrikk i Dhaka-området. Ingen skal ha omkommet, men ifølge vitnebeskrivelser skal ledelsen ha beordret arbeiderne å gå tilbake til sine oppgaver til tross for at brannalarmen gikk. Da arbeiderne var tilbake, lukket ledelsen fabrikksporten, skriver nyhetsorganet bdnews.com.

Så langt er det er bekreftet at kjedene Walmart (USA), C&A (Belgia) og leverandøren Li&Fung (Hong Kong) produserte varer ved Tazreen-fabrikken, som var den første som brant.

 Ingen skandinaviske merkevarer kan foreløpig knyttes til den nedbrente fabrikken, men det dreier seg om tilfeldigheter. Mange store kleskjeder, slik som H&M, har produsert ved fabrikker som har vært utsatt for brann tidligere og der ansatte har blitt drept, sier Leffler.

Framtiden i våre hender jobber nå med vårt internasjonale nettverk for å få kleskjedene til å inngå et forpliktende samarbeid for å sikre fabrikker mot brann og for at skadde og etterlatte skal garanteres kompensasjon etter at ulykker har skjedd. Dette arbeidet blir nå prioritert enda høyere.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!