Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Økologisk barnemat tar av

Hvert fjerde glass med barnemat som selges er nå økologisk, og salget er tredoblet siden 2009. Men vi henger en del etter danske småbarnsforeldre: De kjøper nesten bare økologisk ferdigmat til sine små.
Økologisk mat er fri for kjemisk-syntetiske sprøytemidler. (Foto:   Flickr/Karith Engelhardt)
Økologisk mat er fri for kjemisk-syntetiske sprøytemidler. (Foto: Flickr/Karith Engelhardt)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Hvert fjerde glass med barnemat som selges er nå økologisk, og salget er tredoblet siden 2009. Men vi henger en del etter danske småbarnsforeldre: De kjøper nesten bare økologisk ferdigmat til sine små.


Nestlé er fortsatt størst i barnematkategorien, med en markedsandel på over 62 prosent. Men det siste året har merkene Hipp og Ella's også kommet med stadig nye og bedre vareslag og har dermed tatt noe av markedsandelen.

42 prosent av Nestlès salg av fruktpuréer og yoghurter er nå økologisk. Det er en dobling på ett år, slik at det i hovedsak er mellommåltider som driver veksten. Økoandelen for grøt har nesten doblet salget på fem år, men andelen utgjør mindre og har gått fra 7 til 13 prosent. Økoandelen på middagsglass har steget fra 15 til 24 prosent i samme periode.

Kjedene tar grep
Men også salget av andre økologiske matvarer øker, mye takket være kjedenes priskrig. Nylig reduserte Kiwi prisen på økologiske varer tilsvarende momsen, og har fått enorm respons fra kundene med en salgsøkning på hele 56 % i løpet av tre uker. Tidligere har kjeden satt ned prisene tilsvarende momsen på frukt, grønnsaker og nøkkelhullmerkede varer. Rema 1000 og Coop har også satt ned prisene på økologiske varer, sistnevnte har økt salget av økologisk frukt og grønt med over 70 prosent.

Oikos – Økologisk Norge har undersøkt prisene på økologiske matvarer generelt, og kom fram til at en av tre økologiske matvarer kostet det samme eller mindre enn de konvensjonelle alternativene. De billigste varene finner man hos Kiwi og Rema 1000.

Økologisk mat produseres uten kjemisk-syntetiske sprøytemidler, og jeg forstår godt at foreldre kjøper ren og bærekraftig mat både til seg selv og sine håpefulle, sier leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad.

Halvparten av konvensjonell mat inneholder giftrester - og mengden øker kraftig

Ifølge Mattilsynets årsrapport for 2011, ble det funnet rester av plantevernmidler i halvparten av de kontrollerte produktene. Men så lenge plantevernmiddelrestene er innenfor tillat grenseverdi, mener Mattilsynet at maten er trygg å spise.

Dette er svært bekymringsfullt, sier Hermstad, og legger til at vi får stadig mer giftrester i mat på det norske markedet, fordi Mattilsynet flere ganger i året hever grensene for hva som er tillatt. Ikke rart vi holder oss innenfor grenseverdiene når disse heves hele tiden. Mat som i fjor var forbudt, er i år lovlig.

Bare i år anbefaler Mattilsynet å tillate høyere rester av 60 forskjellige sprøytemidler. 36 av disse sprøytemidlene er ikke en gang tillatt brukt av norske bønder.

- skapte et voldsomt engasjement. Over 13 500 underskrifter fra bekymrede personer som ber om at anbefalingene fra Mattilsynet stoppes, ble overrakt helseminister Jonas Gahr Støre. Mattilsynet innrømmer at de vet alt for lite om den såkalte cocktaileffekten – dvs. hvordan alle sprøytemidlene virker sammen. Vi krever derfor at coctaileffekten av alle giftstoffene snarest blir vurdert. Gar Støre har lovet å ta saken opp med Mattilsynet. Framtiden i våre hender vil følge denne saken nøye i tiden framover.

– Særlig er barn ekstra sårbare for rester av sprøytemidler, og et økende antall personer er svært bekymret, derfor tror jeg etterspørselen etter økologisk mat vil fortsette å øke, sier Hermstad.

 
Nordisk råd er bekymret for barns utvikling -
og skriver i en rapport:

Hvorfor kommer jenter tidligere i puberteten i dag, enn de gjorde for 15 år siden? Hvorfor blir et økende antall guttebabyer født med misdannede genitalier? Og hvorfor ser vi et økende antall unge menn som utvikler testikkelkreft?

Sprøytemidler knyttes også til ADH hos barn

Plantevernmidler som brukes i matproduksjon og hager, kan utvikle ADHD hos barn. Forskere knytter midlene til en økning av tilstanden og anbefaler derfor økologisk mat. Dette er hovedkonklusjonen i en kanadisk undersøkelse - publisert på msnbc.com. Det er såkalte organofosfater, som knyttes til ADHD, og disse er vanlig å bruke i innsektsgifter og sopphindrende midler. Organofosfatet dimetoat finnes i innsektsmiddelet Perfekthion 500 SC, som er mye brukt i norsk landbruk.

Småpartiene støtter billigere økomat
Venstre støtter nå initiativet fra Kiwi, og partiet vil kutte momsen på økologiske varer, frukt og grønnsaker, Miljøpartiet De Grønne vil kutte momsen på økologisk, og KrF har foreslått å redusere momsen på frukt og grønt til 8 prosent.

Se vår temaside om mat

Kilder: Handelsbladet FK, Dagsavisen, Oikos - Økologisk Norge, Mattilsynet, msnbc.com, www.norden.org

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!