
Roser Thorkildsen etter H&M-møte


Mandag 19. november arrangerte forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen et møte om levelønn og etikk i klesbransjen. Framtiden i våre hender var på møtet, der også aktører i tekstilbransjen var til stede. Foranledningen var de mange oppslagene om dårlige arbeidsforhold for arbeiderne som syr klær for H&M, blant annet i Kambodsja og Bangladesh. Det har kommet fram at arbeidere syr klær for to-tre kroner i timen, og at dette går på helsa løs. Kleskjeder som H&M har også fått kritikk for manglende åpenhet og at de nekter å oppgi hvilke fabrikker de bruker.
Inga Marte Thorkildsen var svært tydelig på vegne av norske forbrukere: Hun forventer at selskapene skal være åpne om sine leverandører, at de samarbeider med lokale fagforeninger, at de gjør mer for å øke lønnsnivået og at de setter klare tidsfrister til seg selv.

– Nå er det viktig at H&M følger opp og sier til omverden hva de tenker å gjøre. Dessverre kom det ingen løfter på møtet, og H&M gjentok noen gamle og lite konstruktive unnskyldninger om hvorfor de ikke sikrer arbeiderne bedre arbeidsvilkår, sier Arild Hermstad.
Framtiden i våre hender forventer nå at H&M ikke kaster bort mer tid på unnskyldninger og at de kommer tilbake med en klar og tidfestet handlingsplan.
– Samtidig forventer vi at statsråd Thorkildsen ser på hva staten kan gjøre som innkjøper. Vår kampanje «Makt forplikter» fikk stor tilslutning fra norske forbrukere, og her krevde vi mer lovregulering av samfunnsansvaret, legger Hermstad til. Noe av det første det offentlige bør gjøre er å lovpålegge etiske krav til sine egne innkjøpere, slik at bedrifter som tar etikk på alvor får et konkurransefortrinn. Det vil bidra til at arbeidere som produserer varer for norske offentlige institusjoner for bedre arbeidsvilkår og høyere lønninger, sier Hermstad.

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!