Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

H&M må ta samfunnsansvar

I et debattinnlegg i BT hyller Eirik Løkke og Civita den svenske kleskjeden H&M. Det er det ingen grunn til.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I et debattinnlegg i BT hyller Eirik Løkke og Civita den svenske kleskjeden H&M. Det er det ingen grunn til.


Hennes & Mauritz har fått kraftig kritikk de siste ukene for å betale uakseptabelt lav lønn til sine arbeidere i Kambodsja. Tekstilarbeiderne syr klær for H&M for to-tre kroner timen, og dagene er så lange og arbeidsforholdene så dårlige at det har vært en rekke tilfeller av massebesvimelser på fabrikkene.

Eirik Løkke skriver i BT 13. november at «skal man bekjempe fattigdom, trengs vekst». Det er Framtiden i våre hender enig i. Alle ønsker vi utvikling og vekst i land som Kambodsja, og det skjer blant gjennom utenlandske investeringer. Mens Løkke og Civita mener at vi skal slippe markedskreftene fri og at dette automatisk vil føre til vekst og utvikling, mener Framtiden i våre hender at det må stilles strenge krav til H&M når de opererer i Kambodsja.

Vi må kunne kreve at H&M tar samfunnsansvar på alvor. Det gjør de ikke i dag.

La oss se på realitetene i klesindustrien: H&M-topp Stefan Persson er verdens åttende rikeste mann, og H&M-eierne henter ut enorme overskudd fra H&M hvert år. Samtidig har nordmenn aldri betalt mindre for klærne våre enn vi gjør i dag. De som betaler prisen for H&M-toppenes utbytte og våre billige klær, er arbeiderne i Kambodsja som syr klær til de stuper – for en lønn det er umulig å forsørge familien på.

H&M forsvarer de lave lønningene med at de betaler mer enn den offisielle minstelønnen i Kambodsja. Det er ikke godt nok, mener Framtiden i våre hender. Å ta samfunnsansvar handler om å gå lenger enn hva lovverket krever, spesielt i land hvor lovverket er svakt implementert, som i Kambodsja. En milliardbedrift som H&M må kunne betale en lønn som gjør at arbeiderne kan leve anstendige liv og forsørge sine familier. Norske forbrukere kan fint betale noen kroner ekstra for klærne sine, og H&M-toppene tjener allerede fett nok.

Heldigvis ser vi at stadig flere selskap tenker lengre enn Løkke og Civita. Det er selskap som har innsett, og tatt konsekvensen av, at de har ansvar som går ut over bare det å tjene penger. Nå krever vi at H&M gjør det samme; at de erkjenner sitt samfunnsansvar og betaler arbeiderne en lønn de kan leve av.

Gjør de ikke det, tror jeg H&M vil bli straffet av forbrukerne. Hva tror du?