Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vil se endring hos H&M etter møte

Statsråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har innkalt H&M og andre kleskjeder til krisemøte etter avsløringer om lave lønninger og dårlige arbeidsforhold i tekstilindustrien. Framtiden i våre hender forventer å se en endring etter møtet.
H&M kriiseres for å betale arbeiderne sine lave lønninger.
H&M kriiseres for å betale arbeiderne sine lave lønninger.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Statsråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har innkalt H&M og andre kleskjeder til krisemøte etter avsløringer om lave lønninger og dårlige arbeidsforhold i tekstilindustrien. Framtiden i våre hender forventer å se en endring etter møtet.

hoydeInga-Marte-Thorkildsen largeInga Marte Thorkildsen.Møtet avholdes i dag, mandag 19. november, klokken 13, og Framtiden i våre hender, som har jobbet med problemstillinger i tekstilindustrien i over ti år, er invitert til å være med.

– Vi forventer at statsråden sender sterke signaler til kleskjedene og ber dem ta større ansvar, særlig på å sikre arbeiderne en levelønn. Kjedene må også være åpne om hvilke leverandører de bruker, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Hun roser statsråden for å ha engasjert seg i denne saken.

– Møtet viser alvoret i saken, og jeg regner med at også H&M og de andre kleskjedene nå forstår dette, sier Leffler.

LES OGSÅ: Fikk ikke komme inn på H&M-visning.

I det siste har det kommet fram at arbeidere i Kambodsja syr klær for H&M for to-tre kroner timen. H&M har også blitt kritisert for å nekte å oppgi hvilke fabrikker de bruker.

– Åpenhet om hvilke fabrikker de bruker er svært viktig for å hindre eller avsløre brudd på etiske retningslinjer i produksjonen. Heldigvis forstår stadig flere selskap dette, og de er åpne om hvor de produserer, men H&M er altså blant selskapene som ikke gjør det. Åpenhet er helt avgjørende om selskapene skal ha troverdighet på sitt etikkarbeid, sier Leffler, som forventer at Inga Marte Thorkildsen tar opp dette på møtet.

Blant de mest brukte unnskyldningene til H&M om hvorfor de ikke sikrer levelønn, er at de ikke eier fabrikkene  selv. Leffler frykter H&M vil si det samme til statsråd Thorkildsen.

– Dette er en dårlig unnskyldning. Det er langt på vei de multinasjonale kleskjedene som H&M, Levi’s, Zara og GAP som har makten, ikke de nasjonale myndighetene. Derfor forventer både vi og forbrukere at H&M bruker sin makt til å øke lønningene, sier Leffler.

Her er en oversikt - og tilsvar - til de mest bruke unnskyldningene kleskjedene bruker.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!