
Vil se endring hos H&M etter møte



– Vi forventer at statsråden sender sterke signaler til kleskjedene og ber dem ta større ansvar, særlig på å sikre arbeiderne en levelønn. Kjedene må også være åpne om hvilke leverandører de bruker, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.
Hun roser statsråden for å ha engasjert seg i denne saken.
– Møtet viser alvoret i saken, og jeg regner med at også H&M og de andre kleskjedene nå forstår dette, sier Leffler.
LES OGSÅ: Fikk ikke komme inn på H&M-visning.
I det siste har det kommet fram at arbeidere i Kambodsja syr klær for H&M for to-tre kroner timen. H&M har også blitt kritisert for å nekte å oppgi hvilke fabrikker de bruker.
– Åpenhet om hvilke fabrikker de bruker er svært viktig for å hindre eller avsløre brudd på etiske retningslinjer i produksjonen. Heldigvis forstår stadig flere selskap dette, og de er åpne om hvor de produserer, men H&M er altså blant selskapene som ikke gjør det. Åpenhet er helt avgjørende om selskapene skal ha troverdighet på sitt etikkarbeid, sier Leffler, som forventer at Inga Marte Thorkildsen tar opp dette på møtet.
Blant de mest brukte unnskyldningene til H&M om hvorfor de ikke sikrer levelønn, er at de ikke eier fabrikkene selv. Leffler frykter H&M vil si det samme til statsråd Thorkildsen.
– Dette er en dårlig unnskyldning. Det er langt på vei de multinasjonale kleskjedene som H&M, Levi’s, Zara og GAP som har makten, ikke de nasjonale myndighetene. Derfor forventer både vi og forbrukere at H&M bruker sin makt til å øke lønningene, sier Leffler.
Her er en oversikt - og tilsvar - til de mest bruke unnskyldningene kleskjedene bruker.

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!