Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kjøttfri mandag i trønderhovedstaden

Framtiden i våre hender og Grønn Hverdag har sendt brev til landets lokalpolitikere og bedt dem innføre kjøttfri mandag i kommunens kantiner og institusjoner. Trondheim følger oppfordringen, og vedtok den 15. november å fremme vegetarisk mat i egne kantiner.
Stadig flere støtter kjøttfri mandag, og Trondheims kommunale kantiner får nå vegetariske alternativer. (Foto: Flickr/Carlo Alessio77)
Stadig flere støtter kjøttfri mandag, og Trondheims kommunale kantiner får nå vegetariske alternativer. (Foto: Flickr/Carlo Alessio77)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender og Grønn Hverdag har sendt brev til landets lokalpolitikere og bedt dem innføre kjøttfri mandag i kommunens kantiner og institusjoner. Trondheim følger oppfordringen, og vedtok den 15. november å fremme vegetarisk mat i egne kantiner.

 

Vi betegner det som en stor seier at Helsekomiteens innstilling ble vedtatt, sier en fornøyd leder Arild Hermstad, og takker samtidig Jan Bojer Vindheim fra Miljøpartiet de Grønne som fremmet forslaget.

Vedtaket i Trondheim:
  • Kantiner med mer som drives av eller på vegne av kommunen skal ha kjøttfrie alternativer. De som serverer «dagens rett» skal ha et vegetarmåltid som alternativ minst en gang i uka, fortrinnsvis på mandag.
  • Alle enheter får informasjon om den verdensomspennende kampanjen «Meatless Monday/Kjøttfri mandag», slik at de kan vurdere om det er hensiktsmessig for enheten å slutte seg til.


Tidligere i høst vedtok Oslo bystyre at alle offentlige kantiner i kommunen skal tilby et vegetarisk alternativ hver dag.

Flere kommuner følger opp
Disse politikerne vil også foreslå for kommunestyret å innføre kjøttfrie mandager:
Bergen: Sondre Båtstrand fra Miljøpartiet De Grønne
Flekkefjord: Vebjørn Hobbesland, Arbeiderpartiet
Nesodden: Øyvind Solum, Miljøpartiet De Grønne

Flere byer verden over har innført kjøttfrie dager. Derfor har vi henvendt oss til norske kommuner.


Dette er kjøttfri mandag
«Kjøttfri mandag/Meatless Monday», er en verdensomspennende kampanje som opprinnelig ble lansert i USA for å bedre folks helse. Mange kjente personer støtter kampanjen, blant andre Paul McCartney og fredsprisvinnerne Al Gore og Rajendra Pachauri. Formålet er å redusere kjøttkonsumet, og en rekke byer, universiteter, skoler og restauranter verden over har sluttet seg til. I Belgia har byen Gent innført torsdag som vegetardag, og i mars i år vedtok regjeringen i Kroatia å fjerne kjøtt fra menyen i landets miljøverndepartement. Sao Paolo, Cape Town og San Fransisco har også en offisiell kjøttfri dag i uken.

Redusert kjøttforbruk har stor klima, miljø- og helsegevinst, og hvis alle i Norge innfører en ekstra kjøttfri dag i uken, minsker norske klimagassutslipp like mye som utslippet fra 360.000 personbiler. Redusert kjøttforbruk fremmer hele seks av FNs åtte millenniumsmål. Viktigst er målet om å utrydde sult og sikre en bærekraftig utvikling. Forbruket av kjøtt og andre dyreprodukter står for 18 prosent av de globale klimagassutslippene – det er mer enn all transport til sammen. Dessuten krever det over femten tusen liter vann å produsere én kilo kjøtt fra storfe.

Alle må bli vegetarianere
En fersk rapport, som blant andre FN står bak, konkluderer med at innen år 2050 må inntaket av animalske matvarer begrenses sterkt. Det vil ikke være nok vann til å produsere avlinger basert på dagens diett, og kun fem prosent av kaloriinntaket kan bestå av animalske produkter. Dramatiske kutt i kjøttforbruket er det eneste svaret på verdens matvaresituasjon - i følge rapporten: Feeding a thirsty world: Challenges and opportunities for a water and food secure world.

  • Send kodeord: TOMAT til 2105 og bli med på «Kjøttfri mandag», og få spennende, vegetariske oppskrifter hver mandag på sms til din mobil. Dette koster 3 kroner per melding.

Her finner du temasider om mat

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!