Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kiwis økomatkampanje gir salgsrekord

Da Kiwi kuttet momsen på økomat, handlet forbrukerne økologisk som aldri før. Nå frykter kjeden tomme hyller.
Økologisk mat produseres uten bruk av kjemiske sprøytemidler.
Økologisk mat produseres uten bruk av kjemiske sprøytemidler.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Da Kiwi kuttet momsen på økomat, handlet forbrukerne økologisk som aldri før. Nå frykter kjeden tomme hyller.

Arild Hermstad210Arild Hermstad er fornøyd.Kiwis kampanje, hvor de bestemte seg for å kutte prisen på økologisk mat, ble lansert i slutten av oktober, og responsen har vært over all forventning, forteller Jan Paul Bjørkøy, administrerende direktør i Kiwi til NTB.

Salget av økologisk mat har økt med 56 prosent.

 Det er veldig gledelig at vi klarer å engasjere så mange med satsningen vår. At interessen for økologisk mat er stor er det ikke lenger tvil om, men pris har vært et hinder for mange, forteller Bjarkøy.


Framtiden i våre hender har lenge jobbet for at prisene på økologisk mat skal settes ned og at utvalget skal bli større.

Nå ser vi at den ene kjeden etter den andre setter ned prisene på økologisk mat, og det setter både vi og kundene stor pris på, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Tidligere i høst har Framtiden i våre hender og en rekke andre organisasjoner hatt en kampanje mot norske myndigheter som ønsker å tillate mer bruk av sprøytemiddelrester i maten vår.

Økologisk mat produseres uten kjemiske sprøytemidler, og jeg oppfatter at stadig flere nordmenn ønsker ren og bærekraftig mat. Derfor tror jeg etterspørselen etter økologisk mat vil fortsette å øke, sier Hermstad.

Kiwi fortsetter satsingen
Til tross for at den høye etterspørselen av økomat hos Kiwi har medført problemer med å skaffe nok varer til butikkene, fortsetter kjeden sin økomatkampanje. Men Kiwi frykter at begrenset tilgang på økologiske produkter fra leverandørene skal føre til tomme hyller. Erfaringene fra de første ukene i kampanjen er et tydelig tegn på at interessen for økologi er større enn produksjonskapasiteten.

Regjeringen har et mål om 15 prosent økologisk matproduksjon og forbruk innen 2020. Men andelen bønder som driver økologisk ligger langt under dette.

 Vi har vist hvor godt momskutt fungerer på sunne og bærekraftige varer og håper politikerne legger merke til det som skjer. Folk flest har vist at de foretrekker sunn og bærekraftig mat når prisen tillater det, konkluderer Bjørkøy.

Lav etterspørsel tidligere
Framtiden i våre hender har tidligere vist at norske forbrukere er på bunnen i Europa når det gjelder å kjøpe økologiske matvarer. I vår rapport Norge på økomatbunnen peker vi blant annet på matvarekjedene og det offentlige som viktige årsaker til dette. Derfor er det svært gledelig at Kiwi, Rema 1000, Coop og andre nå kutter prisene. At økologisk mat blir stadig billigere er helt nødvendig for å få salgsvolumet opp. Dette har kjedenes priskampanjer tydelig vist.

Stadig mer giftrester i konvensjonell mat
Kampanjen Framtiden i våre hender hadde mot gift i maten tidligere i høst,
skapte et voldsomt engasjement. 13 570 underskrifter fra bekymrede personer ber nå helseminister Jonas Gahr Støre stoppe forslagene fra Mattilsynet. Støre har lovet å ta saken opp med Mattilsynet. Framtiden i våre hender vil følge denne saken nøye i tiden framover.

Se vår temaside om mat

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!