Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ble kastet ut av H&M-lansering

Da H&M skulle lansere sin nye vårkolleksjon for pressen, ble Framtiden i våre henders researchere nektet inngang.

Her har Anne Kari Garberg nettopp blitt bedt om å forlate H&Ms lansering av vårkolleksjonen. (Foto: Håkon Fossmark)
Her har Anne Kari Garberg nettopp blitt bedt om å forlate H&Ms lansering av vårkolleksjonen. (Foto: Håkon Fossmark)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Da H&M skulle lansere sin nye vårkolleksjon for pressen, ble Framtiden i våre henders researchere nektet inngang.


Torsdag 8. november klokken 09.00 inviterte H&M norske medier og motebloggere til lansering av vårkolleksjon for 2013. Framtiden i våre hender, som i over ti år har jobbet for at H&Ms tekstilarbeidere skal få en lønn de kan leve av, ville også delta på lanseringen.

Det ville ikke H&M.

– Mens journalister og motebloggere slapp inn, ble vi stoppet i resepsjonen, forteller Anne Kari Garberg, som er researcher i Framtiden i våre hender.

H&M argumenterte med at dette var en lukket visning forbeholdt pressen, og at alle deltakere måtte være registrert på forhånd.

Det er naturligvis ikke hele sannheten. H&M vet at Framtiden i våre hender er en sterk kritikker av måten de behandler sine tekstilarbeidere på, og H&M ønsket ikke negativ oppmerksomhet rundt lanseringen, sier Garberg.

Da hun ikke slapp inn på pressevisningen, bestemte hun seg for å vente utenfor H&Ms lokaler og snakke med journalistene og bloggerne før de gikk inn til lanseringen.

Vi oppfordret journalistene til ikke bare hylle H&Ms nye vårkolleksjon, men også stille de kritiske spørsmålene. Hvordan er lønnen
til de som har sydd klærne? Hvordan er arbeidsforholdene?

De siste ukene har det kommet fram at tekstilarbeidere syr klær til H&M for så lite som to-tre kroner timen. Mange syr klær til de besvimer.

De som betaler prisen for at vi skal få billige klær og eierne i H&M skal tjene seg søkkrike, er arbeiderne i sør. Det er forkastelig, sier Garberg.

Hun er sikker på at H&M legger merke til all den negative oppmerksomheten som har kommet på internett og mediene de siste ukene.

Derfor oppfordrer vi forbrukere til å fortsette å dele informasjon på Facebook og skrive under på kampanjer, sier Garberg, som mener H&M snart bør innse at de har alt å vinne på å jobbe for bedre lønnsforhold i tekstilindustrien.

Du kan skrive under på en internasjonal kampanje mot H&M her!

H&M prøver nå desperat å rede omdømmet sitt. Forbrukerne vet at jo større et selskap er, jo mer makt kan det utøve. De skjønner også at makt forplikter og at lønningsposen til tekstilarbeiderne ikke vil bli tyngre før H&M, alene eller i fellesskap, med andre går i bresjen for at det skal skje, sier Garberg.

H&M er en av verdens største kleskjeder. Selv om ikke H&M eier sine egne fabrikker er de så store at de har makt til å endre arbeids- og lønnsforholdene, sier Garberg.

Les flere saker om temaet:

Statsråd Inga Marte Thorkildsen innkaller H&M til krisemøte
Besvimte utenfor H&M-butikk
Arbeider ved H&M-fabrikk forteller sin historie

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!