Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Statsråden engasjerer seg i H&M-saken

Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen sitter igjen med sinne og frustrasjon etter å ha fått vite hvor lite tekstilarbeidere som syr klær for H&M tjener.
Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen er opprørt over hvordan klærne våre produseres. Nå innkaller hun til krisemøte. (Foto: SV)
Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen er opprørt over hvordan klærne våre produseres. Nå innkaller hun til krisemøte. (Foto: SV)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen sitter igjen med sinne og frustrasjon etter å ha fått vite hvor lite tekstilarbeidere som syr klær for H&M tjener.

H&M har fått mye kritikk i det siste.Framtiden i våre hender og det internasjonale nettverket Clean Clothes Campaign har for tiden en kampanje hvor det kreves at de som syr klærne våre skal få en levelønn. I forbindelse med kampanjen ble det på svensk TV4 vist en dokumentar som viser under hvilke forhold den svenske klesgiganten H&M produserer sine klær. Det som kom fram i dokumentaren har skapt sterke reaksjoner.

Jeg ønsker å få mer klarhet i hva H&M gjør for å forbedre forholdene for sine arbeidere. Men de er ikke de eneste med forbedringspotensial. Jeg ønsker en variert forsamling, fordi dette er et omfattende problem i bransjen. Jeg er uroa, og jeg vil se at de tar mer samfunnsansvar, sier barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) til Dagbladet.

Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender er glad statsråden engasjerer seg i saken.

Det er et sterk signal over kleskjedene at Thorkildsen engasjerer seg. Nå må hun stille krav til aktørene slik at tekstilarbeiderne får en levelønn, sier Leffler.

Framtiden i våre hender og Leffler har i flere år jobbet for å bedre lønn- og arbeidsvilkårene i tekstilindustrien.


sultelnn plakatFramtiden i våre hender har lenge jobber for levelønn i tekstilindustrien. Her fra 1. mai-tog.I dokumentaren kommer det blant annet fram at arbeidere i land som Kambodsja og Bangladesh tjener så lite som to-tre kroner timen. Det har vært flere tilfeller av massebesvimelser på grunn av dårlige arbeidsforhold og ufullstendig kosthold som følge av lav lønn.

 Jeg reagerte veldig sterkt. Jeg sitter igjen med sinne og frustrasjon. Man vet at det akkurat nå er arbeidere som ikke vet om de har råd til mat til barna sine, selv om de jobber dobbelt så mye som folk her hjemme, sier Thorkildsen.

Hun mener det ikke alltid er like lett for forbrukerne å ta bevisste valg.

 Som forbruker er det veldig vanskelig å se hvor klærne er produsert. Jeg mener det er bransjens eget ansvar å vise samfunnsansvar, sier Thorkildsen.

Framtiden i våre hender har utarbeidet noen punkter for hvordan en kan være med og jobbe for en mer etisk tekstilindustri.

I flere år har Framtiden i våre hender jobbet for å bedre rettighetene til de som lager klærne våre. Vil du støtte oss i det arbeidet, kan du bli medlem i Framtden i våre her.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!