Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støtt arbeidet vårt for en grønn framtid
Framtiden i våre hender jobber for etisk og miljøvennlig forbruk.
Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Vi bidrar til endring ved å spre kunnskap og finne løsninger.

Koste seg med «søppelmat»

Fullverdig mat og råvarer på vei til søppelkasser ble forvandlet til velsmakende delikatesser da Framtiden i våre hender Haugalandet arrangerte matgilde. Det satte folk pris på.
Omkring 600 frammøtte og besøksrekord da Framtiden i våre hender Haugalandet arrangerte matgilde i Skudehallen onsdag 31. oktober. (Foto: Arne Storrønningen)
Omkring 600 frammøtte og besøksrekord da Framtiden i våre hender Haugalandet arrangerte matgilde i Skudehallen onsdag 31. oktober. (Foto: Arne Storrønningen)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Fullverdig mat og råvarer på vei til søppelkasser ble forvandlet til velsmakende delikatesser da Framtiden i våre hender Haugalandet arrangerte matgilde. Det satte folk pris på.

Mer enn 600 av de omkring 3200 innbyggere i Skudenes deltok på matgildet som Fivh Haugalandet arrangerte i Skudehallen onsdag 31. oktober. Målt i prosent er det en sterk besøksrekord, forteller mataktivist Tristram Stuart, som de siste årene har arrangert likende matgilder i mange europeiske byer.

Det var Stuart, som sammen med lokale krefter fra Framtiden i våre hender og Fairtrade, inviterte lokalbefolkningen til å smake på mat som ellers ville ha endt opp som søppel i butikkenes avfallscontainere.

haugaland2Lang, lang rekke foran velsmakene mat tilberedet av flinke kokker. (Foto: Arne Storrønningen)

I Norge kaster vi utrolige 300.000 tonn spiselig mat i året. Det representerer en verdi på 18 til 20 milliarder kroner. I to uker har aktivister og ildsjeler fra Framtiden i våre hender Haugalandet og Fairtrade Karmøy reddet matdelikatesser fra å bli søppel butikker i Haugesund. Med tillatelse fra Coop Norge som har bidratt som sponsor, har flere bil-lass med matvarer blitt stoppet fra å bli en del av den norske giganthaugen av fullt ut spiselig mat.  

Med leder Nini Hæggernes i spissen invitere Framtiden i våre hender Haugalandet til matgilde og ferdig dekket bord i Skudehallen i Skudenes.
45 elever fra kokkelinjen ved Karmsund videregående skole, under tilsyn av åtte lærere, sørget for tilberedning og servering.

Det minner mest om festmat i et bryllup, mente en eldre kar som kom for å forsyne seg av sjokoladekake for tredje gang.

Han var neppe alene om å oppfatte kvaliteten som utmerket. Under veiledning av faglærer Audun Aase forvandlet teamet av engasjerte kokke-elever råvarene til velsmakende og estetiske delikatesser. Kanskje ikke rart at trengselen rundt buffetbordene var stor og at køen av smakelystne på det meste strakk seg ut i vestibylen utenfor hallen.    

En imponerende buffe med frukt, ost, varmretter av kjøtt, norsk røykelaks, salater, nydelige supper av kylling, tomat,ungarsk gulasjsuppe , kaker, fromarsj av sjokolade og vanilje, youghurt, fruktjuice, og et stort antall godbiter, forsvant i løpet av noen timer.

haugaland4Ostebordet gjøres klar. 45 kokkeelever deltok i gjennomføringen av matgildet på Karmøy. (Foto: Arne Storrønningen)

Nå lover Coop å ta grep for å unngå at så mye mat blir kastet i framtiden.
 
Vi innrømmer at vi er en del av problemet og at det også er vårt ansvar å bidra for å forebygge matsvinn, sa Håkon Ødegaard, næringspolitisk direktør i Coop Norge. Butikk-kjeden har nylig etablert en miljøpris, hvor de ønsker forslag til «et nytt produkt, tjeneste eller løsning, som kan bidra til at Coop eller andre aktører i verdikjeden reduserer mengden mat som blir kastet.» Beste forslag belønnes med 50.000 kroner. Prisen deles ut i januar 2013. I juryen sitter blant annet Framtiden i våre henders leder Arild Hermstad. Over 600 forslag er levert inn til nå.

Under arrangementet presenterte Sara Heilmann og Klaus Døscher sin nye bok «Restekjærlighet, den store restematboka». Tetre-prosjektet i Haugesund ved ildsjelen Marit Bråten ga et innblikk i hvordan systematisk utnyttelse av mat som er på vei til søppeldunkene gir tusenvis av måltider hvert år. Prosjektet bidrar med 9600 måltider årlig til personer på rusrehabilitering og andre med ulike mestringsutfordringer. Budsjett er på bare 36.000 kroner. Hemmeligheten er mat som går dit den skal, i folks mager og ikke i søppelkassene, ifølge Marit Bråten. Kokebokforfatter og matskribent Margit Vea oppfordret folk til å lage maten fra bunnen selv, for å unngå tilsetningsstoffer.

haugaland5Frukt og grønnsaker er blant matkategoriene som nordmenn oftest sender i søppelkassa. Her eksempel på frukt som ble reddet fra vraking. (Foto: Arne Storrønningen)

Fakta om matsvinn:


  • Vi kaster en tredjedel av all mat som kastes globalt.


  • Datomerking er den største grunnen til at vi kaster fullverdig mat.


  • Nær en milliard mennesker sulter eller lider av underernæring. Maten vi kaster i den rike verden kan fø de som sulter tre ganger.


  • I Norge kaster vi minst 300.000 tonn spiselig mat i året. Det representerer en verdi på 18 til 20 milliarder kroner.


  • En norsk husholdning kaster en fjerdedel av all mat de kjøper.


  • I 2011 kastet vi i Norge 850 tonn friske egg på grunn av villedende datomerking.


  • Norsk matsvinn tilsvarer i følge Østfoldforskning utslipp fra 160.000 personbiler.


  • I følge britiske studier tilsvarer klimautslipp fra det nyttbare matsvinnet i husholdningene like mye som 25 prosent av bilparkens utslipp.haugalandetarrangorArrangørene Ståle Pedersen, Tristram Stuart og Nini Hæggernes.


haugalandetHer blir maten reddet fra søppeldunkene. (Foto: Framtiden i våre hender Haugalandet)