Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støtt arbeidet vårt for en grønn framtid
Framtiden i våre hender jobber for etisk og miljøvennlig forbruk.
Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Vi bidrar til endring ved å spre kunnskap og finne løsninger.

Bli med på Kjøpefri dag 2012

Kjøpefri dag er en internasjonal markering mot den vestlige verdens ville forbruksvekst. Den startet som "Buy Nothing Day" i Canada i 1992, og har senere spredt seg til over 50 land.  Dagen markeres siste lørdag i november hvert år (i år 24. november) – når julehandelen starter for alvor.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kjøpefri dag er en internasjonal markering mot den vestlige verdens ville forbruksvekst. Den startet som "Buy Nothing Day" i Canada i 1992, og har senere spredt seg til over 50 land.  Dagen markeres siste lørdag i november hvert år (i år 24. november) – når julehandelen starter for alvor.

Målet med Kjøpefri dag er å få oppmerksomhet rundt Norges og andre rike lands overforbruk og den urettferdige fordelingen av jordas ressurser.

Det er ikke bare et budskap til forbrukere, men også noe både næringsliv og politikere må ta innover seg. Allerede for 20 år siden levde vi nordmenn i et overflodssamfunn, siden da har forbruket vokst med over 70 prosent, og det skal fortsette å vokse. Det er særlig forbruk knyttet til de fire B’ene, Bil, Bolig (hus og hytte), Boeing (flyreiser) og Biff (kjøtt) som er problematisk. For mer informasjon om forbruk, se vår innføring her.  

Lørdag 24. november blir det stands og arrangementer i Bergen, Oslo, Trondheim, Tromsø, Tønsberg, Moss, Kristiansand, Bodø, Kristiansund og Nedre Glomma, samt på Haugalandet, Tynset og Jæren. Det vil bli utdeling av informasjon om Kjøpefri dag og grønne gavekort med 49 tips til grønne julegaver. I tillegg kan du kan også lage ditt eget personlige gavekort med Framtiden i våre henders gavekortgenerator. 

Arrangerer konsert
Framtiden i våre henders lokallag i Bergen vil markere dagen ved å invitere til en stemningsfull konsert fredag 23. november på Garage, med et påfølgende arrangement på Torgallmenningen dagen etter. Inngangen er gratis, og de har fått med seg artister som Monica Eide, indiebandet Utakk, JKD & The Bastards, og Elisabeth Yndestad.   

- Vi ønsker å fokusere på at folk kan gi hverandre opplevelser som for eksempel en konsert i stedet for materielle gaver til jul sier Elin Søland fra lokallaget. 

Kunne du tenke deg å være med på å arrangere Kjøpefri dag i din by? Ta kontakt med Framtiden i våre hender på hanne@framtiden.no.

Under finner du informasjon om arrangementene fra 2011, og kanskje noen tips til hvordan denne dagen kan markeres.  

Hvert år trykker vi opp følgende materiell til Kjøpefri dag.  pdf
Kjøpefri dag plakat
flyer
pdf grønt gavekort (forside)
og pdf grønt gavekort (bakside)

Se gjerne tidligere leserinnlegg og bli inspirert til å skrive. 
Vekst som mantra, og Julehandel til besvær

Kjøpefri dag 2011.

Tromsø.
Med både kaffe, sveler, grønne gavekort og et godt budskap er det ikke rart at det var mange som ble tiltrukket av Tromsø-lagets "kjøpefrie sone" på Strandtorget utenfor Nerstranda kjøpesenter i Tromsø sentrum. I en brukt sofa på utlån fra Fretex fikk forbipasserende en liten pause fra juleshoppingen og tid både til en hyggelig prat med FIVH og tips til hvordan man kan erstatte en del av de materielle og ressurskrevende julegavene med mindre ressurskrevende gaver som opplevelser og tjenester. Det er tydelig at mange oppfatter "julegavehysteriet" som en svært negativ trend for tilbakemeldingene fra publikum var svært positive.
TromsKjpefri_dag1TromsKFD2TromsKFD3Kjøpefri sone. Foto: FIVH-Tromsø
Kristiansand
KristiansandKFD2011
Laget markerte dagen i samarbeid med Grønn hverdag og Naturvernforbundet. De var å finne i Markens hvor det ble delt ut grønne gavekort, flyere og gratis kaffe og lapper stekt på takke. Tradisjonen tro var det mye vind slik det ofte er på kjøpefri dag uten at det la noen demper på humøret. Overraskende mange i Kristiansands gater hadde allerede hørt om dagen takket være lagets målrettede innsats når det gjelder promotering. Torsdag 24. November sto det en artikkel i Kristiansands avis om butikken
"Om igjen" som holder stengt på Kjøpefri dag. På fredag hadde laget et leserinnlegg på trykk i Fædrelandsvennen og på selve dagen kunne sjåfører som kjørte på E18 i retning av Sørlandssenteret se en stor banner langs veien med teksten "stengt kjøpefri dag".

Bergen
Studentgruppa arrangerte byttemarked på Torgallmenningen midt i sentrum på Kjøpefri dag. I tre timer kunne publikum bytte inn ting de ikke lenger hadde bruk for med ting de faktisk trengte. Bukser, sko, smykker, sykler, omtrent alt kan byttes, og det var mye fine ting som skiftet eier denne lørdagen.
BergenKFD2011.ByttemarkedJulebyttemarked på Torgallmenningen i Bergen. Foto: FIVH-Bergen
Det ble også servert gode økologiske pepperkaker med budskapet "kjøp mindre, lev mer" og saft. Rundt 50 mennesker valgte å bytte i stedet for å handle denne dagen, og enda flere fikk utdelt våre populære grønne gavekort. Medlem Elin Søland ble også intervjuet av universitetsavisa Brostein for å uttale seg om kjøpehysteriet og kjøpefri dag. Se innslaget her.

BergenKFD2011GavekortBergenKFD2011.PepperkakerPepperkaker med et viktig budskap. Foto: FIVH-Bergen
BergenKFD2011.VindVind og dårlig vær er ingen hindring i Bergen. Foto:FIVH-Bergen
Oslo og Blindern.
På Karl Johansgate 25 i Oslo kunne man møte både streikende julenisse som var overbelastet av alle gavene, og FIVH-medlemmer med grønne gaver på hodet. Lagene kunne by på både bookcrossing og utdeling av grønne gavekort samt en rekke gode tips til alternative julegaver. Det var mange hyggelige samtaler med forbipasserende i det fine (om enn noe vindfulle) været. 
OsloKFDKristin Vesterhus promoterer alternative gavemuligheter. Foto:FIVH-Oslo
Jæren
I Rogaland har FIVH-Jæren virkelig tatt et oppgjør med julehysteriet med kjempegod mediadekning. Laget hadde flere leserinnlegg på trykk i forkant av dagen, blant annet i Stavanger Aftenblad, Jærbladet, Rogalands avis og Bygdebladet.I tillegg tok laget debatten om forbruk og julehandel på TV-Vest 24. November. På selve lørdagen ble det rigget til stand ved Bryne torg. På grunn av noe dårlig vær var det ikke veldig mange mennesker, men de grønne gavekortene, gavetipsene og "nei takk til reklame" klistremerkene som ble delt ut ble satt stor pris på av forbipasserende. 
JaerenKFD2011Lene Bøe og Beathe Dømbe får gehør for sine alternative julegavetips. Foto: FIVH-Jæren
De som befant seg i sentrum av Trondheim, Tønsberg, Moss og Osterøy møtte også på Framtiden i våre henders lokallag på sin handlerunde. Trolig var det flere som byttet ut noen av de gavene de opprinnelig hadde tenkt til å kjøpe med noen av forslagene de fikk til alternative gaver sammen med de grønne gavekortene. Massasje, fire retters hjemmelaget middag, barnepass eller hva med service på sykkelen? Disse gavene viser både omtanke og bidrar til å styrke forholdene til de man er glad i samtidig som de er svært lite belastende for miljøet.
TrondheimKFD2011Mari Bremnes Ese, Espen By Marhaug og Solveig Fossum deler ut grønne gavekort i Trondheim. Foto: FIVH-Trondheim
Leder i FIVH-Tønsberg Kristin Ringstad og styremedlem Thomas Nilsen presenterer også svært gode eksempler på hvordan mindre materielt forbruk faktisk kan gjøre oss lykkeligere i et flott intervju i Byavisa den 16. November.

Kjøpefri dag er også en fin dag å sette fokus på de dårlige arbeidsforholdene som mange av arbeiderne som lager våre julegaver lever under. I Moss fikk de handlende se hvordan inntektene fra en vanlig t-skjorte fordeles mellom de forskjellige leddene i produksjonskjeden ved hjelp av en enkel illustrasjon. Fabrikkarbeidere som syr klær for blant annet KappAhl og Hennes og Mauritz har så lave lønninger at det er umulig å arbeide seg ut av fattigdom og opprette en verdig levestandard for seg og sin familie. Fairtrade-gaver kan her være et godt alternativ dersom man vil kjøpe harde eller myke pakker til jul. 
MossKFD20114Kun en forsvinnende liten andel av inntektene fra denne skjorten går til syersken. Dette tilsvarer den lille og knapt synlige biten helt til høyre. Enda mindre går til bomullsplukkeren. Foto: FIVH-Moss
MossKFD20111Er du lei av å stresse med julegaver? Sett deg ned, sleng beina på puffen og slapp av i FIVHs kjøpefrie sone i stedet. Foto: FIVH-Moss
Juleverksted.
I Bærum arrangerte laget juleverksted hvor de fremmøtte kunne lage julegaver i stedet for å kjøpe dem. Dette er en god anledning til å lære seg noe nytt. Det var for eksempel flere som fikk lære seg å hekle flotte gaver denne dagen. Også på Tynset ble det arrangert Kjøpefri dag. Speiderleder Kristen Bay arrangerte i samarbeid med 4H juleverksted. Her ble det laget blant annet julehjerter, bokmerker og egenkomponerte gavekort. Det er tydelig at folk setter pris på en rolig arena hvor man kan ha det sosialt og lage fine gaver til de man er glad i.
TynsetKFD1Juleverksted på Tynset. Foto: Kristen Bay
Framtiden i våre hender er glade for at dagen markeres også av andre organisasjoner og vi ønsker flere velkommen til å gjøre dette. Ta gjerne kontakt med oss dersom dere ønsker materiell eller tips til hva man kan gjøre lokalt. Her kan du også se hva som har skjedd tidligere år.
TynsetKFD5
TynsetKFD6Kun fantasien setter grenser når det gjelder gavekort. Hva med en klem, eller en god massasje? Foto: Kristen Bay