Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Får kritikk for oljeleting i nasjonalpark

Det britiske oljeselskapet Soco International er nå under hard kritikk fra den britiske regjeringen, Unesco og WWF for planer om å lete etter olje i en nasjonalpark i Kongo. Hvis Soco finner olje, vil det norske Oljefondet være en av vinnerne.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det britiske oljeselskapet Soco International er nå under hard kritikk fra den britiske regjeringen, Unesco og WWF for planer om å lete etter olje i en nasjonalpark i Kongo. Hvis Soco finner olje, vil det norske Oljefondet være en av vinnerne.
virunga wwfOljefondselskapet Soco International er under hard kritikk fra Unesco, den britiske regjeringen og WWF International for planer om oljeleting i en nasjonalepark. Illustrasjon: WWF International (c)


Den britiske regjeringen er den siste i rekken som kritiserer det britiske oljeselskapet Soco International for deres planer om oljeleting  øst i Den demokratiske republikken Kongo. Soco har rettigheter til en oljeblokk hvor det meste av området ligger innenfor den internasjonalt kjente Virunga nasjonalpark. Selskapet skal nå kartleggedeler av oljeblokken, hvor det aller meste ligger innenfor parken.

– Vi har informert Soco og oppfordrer innstendig regjeringen i Den demokratiske republikken Kongo om å respektere internasjonale konvensjoner de har signert, sa en talsperson for den britiske regjeringen til Reuters.  

Soco, hvor Oljefondet (Statens Pensjonsfond Utland) har investert 208 millioner kroner, møter kritikken med at de har tillatelse fra myndighetene i Kongo om å gjennomføre kartleggingen.

På Unescos verdensarvliste
Virunga nasjonalpark er Afrikas første nasjonalpark, etablert i 1925 da Belgia styrte landet som koloni. I 1979 ble parken tatt inn i Unescos verdensarvliste. Borgerkrigen i Øst-Kongo fra midten av 1990-tallet og i flere år framover gikk hardt ut over parken og dyrelivet, slik at Virunga i 1994 ble oppført på en egen liste over «Verdensarvsteder i fare».  I 2009 valgte Unesco å opprettholde denne oppføringen.

Nasjonalparken har fått sin verdensarv-status på grunn av en særlig mangfoldig utvalg av naturområder – fra sumpmark, til stepper, snødekte fjell og jungel. Dyrelivet er svært rikt. I en del av parken – riktignok utenfor Soco sin oljeblokk – bor de sjeldne og truede fjellgorillaene.

Unesco, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, er den tyngste aktøren som reagert. På nettsidene til Unescos verdensarv, advares det kraftig mot Socos leteplaner:

«Unesco, Verdensarvsenteret, deres partnere og organisasjoner har uttrykt dyp bekymring allerede sommeren 2010 da selskapet [Soco] fikk en tillatelse gyldig for fem år for å lete innenfor Verdensarvområdet. Unesco har gjentatte ganger advart mot de ekstremt skadelige konsekvensene  denne type aktivitet har for den svært verdifulle Virunga nasjonalpark og for artene som lever der».  

Kampanje fra WWF
Verdens naturfond (WWF) har i lengre tid ført en internasjonal kampanje mot Soco, blant annet gjennom åpne brev  til selskapet og advarsler til selskapets aksjonærer.  Oljefondet eier 2,27 prosent av aksjene, men har som politikk å aldri kommentere investeringer i enkeltselskaper.

Soco forsvarer seg med at de har tillatelse til kartleggingen fra myndighetene i Kongo, og at en eventuell oljeutvinning vil kunne gagne lokalbefolkningen. WWF International på sin side viser til at Kongos miljølover og at myndighetene har undertegnet Unescos Verdensarvkonvensjon, og at letetillatelsen derfor er ulovlig.

Socos oljeblokk og Virunga nasjonalpark ligger på grensen mellom Kongo og Uganda, i et området hvor Uganda allerede har funnet olje.

Les mer om problemer med Ugandas gryende oljeindustri i artikkelen:  FN kritisk til norskstøttet oljelov og Dramatisk innspurt for norskstøttet oljelov.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!