Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støtt arbeidet vårt for en grønn framtid
Framtiden i våre hender jobber for etisk og miljøvennlig forbruk.
Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Vi bidrar til endring ved å spre kunnskap og finne løsninger.

– Misformet frukt og grønt selger best

Såkalt misformet frukt og grønnsaker som ikke oppfyller de kosmetiske kravene til matvare-industrien er nå den hurtigst voksende sektoren innen britisk omsetning av ferskvarer.
Prisbelønnet britisk mataktivist fortalte om globalt matsvinn for 150 engasjerte elever og lærere fra videregående skoler i Haugesund. (Foto: Arne Storrønningen).
Prisbelønnet britisk mataktivist fortalte om globalt matsvinn for 150 engasjerte elever og lærere fra videregående skoler i Haugesund. (Foto: Arne Storrønningen).
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Såkalt misformet frukt og grønnsaker som ikke oppfyller de kosmetiske kravene til matvare-industrien er nå den hurtigst voksende sektoren innen britisk omsetning av ferskvarer.

Det er et nytt og klart signal fra forbrukerne om at mat ikke bør kastes, sa den britiske sofieprisvinneren, forfatteren og mataktivist Tristram Stuart til omkring 150 elever fra videregående skoler i Haugesund.

Det er Framtiden i våre henders lokallag på Haugalandet som i tirsdag 30. og onsdag 31. oktober retter kraftig søkelys mot matsvinn. Som et av arrangementene inviterte lokallaget elever fra distriktets videregående skoler til en møte med den prisbelønte og profilerte mataktivisten.

Tonnevis med frukt og grønnsaker havner på søppelfyllinga, kort og godt fordi de ikke passer til matvarekjedenes krav til form og størrelse, forklarte Stuart.

Ifølge briten er dette meningsløse krav til mat. Den smaker like godt og den er like ernæringsrik. Årsaken til at den kastes er kort og godt fordi matvareindustrien ønsker standardiserte produkter som er lettere å pakke og frakte.

Det er matvareindustrien som jobber for å standardisere frukt og grønnsaker. Naturen gir variasjon og mangfold, bemerket Stuart, som oppfordret tilhørerne til å ta bevisste matvalg framover.

Forbrukerpress nytter. Dere kan påvirke matindustrien og de store matvarekjedene, sa Tristram Stuart til elevene som deltok på møtet.

Systematisk kampanjearbeid er i ferd med å sette spor i England, mener Tristram Stuart videre.

Tendensen sammenfaller med kampanjene våre de siste tre årene. At såkalt misformet frukt og grønnsaker selges billigere enn kosmetisk korrekte produkter, og at folk generelt har fått dårligere råd er også en del av bildet, ifølge den britiske mataktivisten.


Satsing på salg av frukt og grønt som i utgangspunktet ikke tilfredsstiller matbransjens kosmetiske krav er en ide som matvarekjedene i Norge burde vurdere også, mener Nini Hæggernes, leder i Framtiden i våre hender, Haugalandet.

Hva med en egen disk hvor unik frukt og grønt legges ut for salg? Det er meningsløst at form og størrelse skal avgjøre om mat skal kastes eller spises, mener lokallagslederen for Fivh, Haugalandet.

ninnihaugalandetLeder i Framtiden i våre hender Haugalandet, Nini Hæggernes, og nestleder Ståle Pedersen, som også er leder i FairTrade Karmøy, kunne notere seg godt besøk da mataktivist Tristram Stuart møtte skole-elever fra Haugesund. (Foto: Arne Storrønningen).