Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ny handlingsregel

Tollsatser på ost er et luksusproblem i forhold til den matvarekrisen det nå advares mot internasjonalt.

Ustabilt og unormalt vær har ødelagt avlinger over store deler av verden i år
Ustabilt og unormalt vær har ødelagt avlinger over store deler av verden i år
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Tollsatser på ost er et luksusproblem i forhold til den matvarekrisen det nå advares mot internasjonalt.


carin180Carin Leffler.Mens vi i Norge diskuterer tollsatser på ost, og om vi har brukt nok oljepenger i statsbudsjettet, fyker verdens matvarepriser i været fordi vi forbruker mye mer enn vi produserer. Tollsatser på ost er et luksusproblem i forhold til den matvarekrisen det nå advares mot internasjonalt.

Ustabilt og unormalt vær har ødelagt avlinger over store deler av verden i år, og matlagre er nå på det laveste nivået siden 1974. I USA, der hetebølger og tørke har herjet, er matlagrene historisk lave. I seks av de siste 11 årene har vi spist mer mat enn vi produserer, advarer FNs matvareorganisasjon, FAO. Og prisene på mat nærmer seg nå det samme nivået som skapte matopprør i minst 25 land for fire år siden. «Verden lever nå fra et år til et annet», sier Lester Brown, som akkurat har gitt ut en ny bok om matvaresikkerhet.

Handlingsregelen for norske oljepenger er i hovedsak innført for å unngå inflasjon i Norge. Hva slags handlingsregel vil kreves for å unngå inflasjon på matvarer? Eller sagt på en annen måte: Hvordan unngår vi å presse enda flere mennesker, som allerede bruker det meste av arbeidsinnsatsen sin for å skaffe mat, ut i sult?

En av de tydeligste trendene i verden er at matvaner endrer seg med økonomisk vekst. Jo mer økonomisk vekst, jo mer kjøtt, fisk og egg spiser vi - akkurat de matvarene som det kreves mest energi, mest vann og de største arealene for å produsere. Verden tåler ikke ett år til med ekstremvær - det vil redusere matlagrene ytterligere og sende prisene i været.

Samtidig er et smaksmangfold av grønnsaker, frukt, oster, kjøtt og fisk noe av det mest berikende i livet. Du kan bidra positivt ved å velge mer av de første matvarene og mindre av de siste - som belaster jorden mer. Du kan med andre ord være med på å lage en ny handlingsregel, ikke for oljepengebruk, men for hvordan vi kan nyte markens grøde innenfor rammen av hva jorden tåler.

Dette debattinnlegget, skrevet av fagrådgiver Carin Leffler, har også stått på trykk i Dagsavisen.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -