Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nå kan du kjøpe bærekraftig scampi

Elsker du scampi, men er bekymret over hvor lite bærekraftig produksjonen er? Vel, her er en gladnyhet!

Nå kan du nyte scampi med god samvittighet.
Nå kan du nyte scampi med god samvittighet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Elsker du scampi, men er bekymret over hvor lite bærekraftig produksjonen er? Vel, her er en gladnyhet!


Som første butikkjeden i Norge tilbyr nå ICA MSC-sertifisert scampi. Det er foreløpig den eneste type scampi som Framtiden i våre hender og Grønn Hverdag kan gå god for.

Bengt-Ove Hagen, kvalitetsdirektør i ICA Norge er veldig fornøyd med å kunne tilby bærekraftig scampi.

 Mange har lyst til å spise scampi, samtidig ser vi at scampi-oppdrett ikke er bærekraftig. Vi ønsker at kundene skal finne et bærekraftig alternativ i ICAs butikker, sier Hagen.

icascampiSlik ser ICAs bærekraftige scampi ut.

MSC har som utgangspunkt at en fiskebestand skal forvaltes slik at både selve arten og økosystemet rundt ivaretas. Kriteriene stiller krav til bærekraftige kvoter og skånsomme redskaper, som blant annet minimaliserer bifangst. I tillegg stilles det krav til tekniske, sosiale, økonomiske og kommersielle aspekter ved fisket. WWF anerkjenner for tiden ingen andre sertifiseringsordninger for sjømat. Også Naturskyddsföreningen i Sverige, som har jobbet med scampi i mange år, anerkjenner MSC-sertifisert scampi som bærekraftig. 

Den MSC-sertifiserte scampien blir dyrere enn vanlig scampi. Bengt-Ove Hagen hos ICA tror likevel det er mulig å selge det bærekraftige alternativet.

– Den forbrukeraktiviteten vi har sett i denne saken har veid tungt for vår avgjørelse om å satse på MSC-sertifisert scampi, så jeg håper folk setter pris på initiativet og velger det bærekraftige alternativet, sier Hagen.


Alle ICA Supermarked-butikkene vil tilby MSC-sertifisert scampi, og ICA Supermarked finnes i de største byene i Norge. Også innehavere av ICA Nær-butikker kan ta inn MSC-sertifisert scampi, hvis det er etterspørsel etter dette.

– Spør etter bærekraftig scampi i din nærbutikk, oppfordrer Espen Heggedal i Grønn Hverdag, og får støtte fra Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

– Det er ikke mange henvendelsene som skal til før scampien ligger i frysedisken. Butikkene selger det kundene etterspør, sier Hermstad.

Se etter MSC-merket når du handler sjømat!Se etter MSC-merket når du handler sjømat!Foreløpig finnes det ikke store mengder miljømerket scampi å få tak i. MSC sertifiserer kun viltfanget scampi, mens nesten all scampi som selges i Norge kommer fra oppdrett.

– Inntil ASC-merket scampi kommer på markedet, vil det kun finnes et begrenset volum sertifisert bærekraftig scampi tilgjengelig. Derfor er det fortsatt viktig å erstatte mye av dagens scampiforbruk med annen, mer bærekraftig sjømat, forklarer Espen Heggedal fra Grønn Hverdag.


Vil du ha bærekraftig scampi i din butikk? Skriv under her!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -