Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mölnlyckes mørke historie

Det svenske selskapet Mölnlycke er for tiden i konflikt med fagorganiserte arbeidere ved en av sine fabrikker i Thailand. – Det er ikke første gang selskapet forsøker å  kvele fagforeninger ved fabrikkene, forteller svensk fagforeningsrepresentant.
Mölnlycke forsøker å skremme de fagorganiserte arbeiderne ved fabrikken i Thailand, mener svensk fagforeningsrepresentant (Foto: Framtiden i våre hender)
Mölnlycke forsøker å skremme de fagorganiserte arbeiderne ved fabrikken i Thailand, mener svensk fagforeningsrepresentant (Foto: Framtiden i våre hender)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det svenske selskapet Mölnlycke er for tiden i konflikt med fagorganiserte arbeidere ved en av sine fabrikker i Thailand. – Det er ikke første gang selskapet forsøker å  kvele fagforeninger ved fabrikkene, forteller svensk fagforeningsrepresentant.

Svenske Mölnlycke Health Care produserer medisinsk utstyr og sykehusklær ved to fabrikker i Thailand. Siden i fjor høst har selskapet vært i konflikt med en gruppe arbeidere som ble oppsagt fra en av fabrikkene etter det selskapet hevder var en ulovlig streik.

Erik Andersson,  internasjonal sekretær i fagforeningen IF Metall i Sverige, har fulgt med på konflikten i Thailand. Han reagerer på selskapets oppførsel i saken:

– Vi er kritiske til måten Mölnlycke har håndtert dette på. De har oppført seg ille, sier Andersson.

Han forteller at det  ikke er første gang Mölnlycke har havnet i konflikt med fagforeningene:

– Mölnlycke har en mørk historie når det gjelder omgangen med fagforeninger. De har også tidligere forsøkt å si opp en klubbleder ved  en av fabrikkene i Thailand. Denne forhistorien  gjør oss i IF Metall enda mer mistenksomme i denne saken. Vi stiller spørsmål om de fører en bevisst strategi overfor arbeiderne i Thailand, sier Andersson.


Les også saken: Helse Sør-Øst på arbeidernes side


Unødvendig streik

Den såkalte ulovlige streiken ved fabrikken i Thailand oppsto etter at fagforeningsledere hadde satt seg ned for å forhandle vilkårene i en ny kollektivavtale. Da de ba om mer informasjon fra selskapets ledelse, blant annet rundt vilkårene for ferie, skal selskapet ha svart med å anklage arbeiderne for å bedrive ulovlig streik. Fire av lederne og 18 medlemmer mistet jobbene sine.

Erik Andersson fra IF Metal mener Mölnlycke selv må ta ansvaret for situasjonen som oppsto ved fabrikken. De kunne ha løst spørsmålene gjennom forhandlinger, mener han:

– Det var dårlig lederskap fra Mölnlyckes lokale ledelse som gjorde at situasjonen oppsto. Arbeiderne fikk ingen informasjon om hva som skjedde, de ble sendt de hjem og bedt om å ta ferie. Det er klart at det da blir urolig på fabrikken, sier Andersson.

Rettsak

Etter å ha mistet jobbene sine, klaget de thailandske arbeiderne saken inn for Industrial Relations Committee (IRC) i Thailand. De fikk medhold og IRC påla den lokale Mölnlycke-ledelsen å la arbeiderne få igjen jobbene. Det har ikke skjedd. I stedet har Mölnlycke  tatt saken til domstolen i Thailand for å få arbeidskomiteens avgjørelse opphevet.

–IRC  ikke er noen domstol og vi har rett til å prøve saken rettslig. Det er jo ikke uvanlig at man ikke følger en slik avgjørelse, sier corporate communications manager i Mölnlycke, Ann-Kathrin Halvorsen til Framtiden i våre hender.

– Vi vil prøve det rettslig for vi kjenner at det er vår rettighet å gjøre det. Det er ikke uvanlig at man gjør det, gjentar hun.

Erik Andersson i IF Metall tror på sin side at Mölnlycke har andre hensikter med å ta saken til domstolen:

– Min oppfatning er at det helt klart er et spørsmål om prestisje fra ledelsens side. Muligens vil de også skremme de ansatte og fagforeningen og deres medlemmer, sier Andersson.

Håper saken går arbeidernes vei

Tirsdag 9.oktober vil avgjørelsen fra IRC  bli rettslig prøvd. Andersson håper det går arbeidernes vei:

– Jeg håper jo at domstolen kommer til samme beslutning som som Industrial Relations Committee (IRC) gjorde og gir arbeiderene og fagforeningen medhold slik at folk komme tilbake i arbeid, sier Andersson.

Han er likevel bekymret for at saken vil dra ut i tid og bli kostbar for arbeiderne:

– Det som er ille er at saken kommer til å ta tid. Det  kan ta flere år før saken blir avgjort og det vet jo Mölnlycke. Arbeiderne kan jo ikke vente i to år uten inntekt.

Andersson setter sin lit til at omverden følge med og at oppmerksomhet rundt saken vil gjøre at Mölnlycke tar til fornuft og tar arbeiderne tilbake. Han håper flere vil gjøre som Helst Sør-Øst i Norge. Da de fikk høre om konflikten i Thailand  ba de om et møte med Mölnlycke og gjorde det klart for ledelsen at de ønsker at selskapet retter seg etter IRCs avgjørelse og gir arbeiderne jobben tilbake.

–  Mölnlycke har jo mange offentlige kunder her i Norden som bør være opptatt av sitt omdømme som kan legge press på selskapet, avslutter Andersson.

Det jobber mellom 5-6000 arbeidere ved Mölnlyckes to fabrikker i Thailand.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!