Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mener Oljefondet bør bidra i klimakampen

Oljefondet eier i dag verdier for over 3700 milliarder kroner. Kan disse investeres på en måte som kommer klimaet til gode?
Arild Hermstad, Ketil Solvik-Olsen, Terje Osmundsen og Hilde Singsaas under debatten. (Foto: Håkon Fossmark)
Arild Hermstad, Ketil Solvik-Olsen, Terje Osmundsen og Hilde Singsaas under debatten. (Foto: Håkon Fossmark)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljefondet eier i dag verdier for over 3700 milliarder kroner. Kan disse investeres på en måte som kommer klimaet til gode?

Det var blant spørsmålene som ble stilt da Framtiden i våre hender arrangerte frokostdebatt med Oljefondet som tema. I nærheten av 200 deltakere hadde møtt opp, og i panelet var Hilde Singsaas (statssekretær i Finansdepartementet for Arbeiderpartiet), Ketil Solvik-Olsen (Fremskrittspartiet), Terje Osmundsen (direktør i Scantec Solar) og Arild Hermstad (leder i Framtiden i våre hender).

I dag styres forvaltningen av Oljefondet stort sett av hensyn til avkastningskrav. Det betyr, etter Oljefondets definisjon,  lav risikoprofil og dermed marginale investeringer i grønn energi og teknologi. Samtidig har fondet store investeringer i kull- og oljeselskaper, påpekte Arild Hermstad i sin innledning. Framtiden i våre hender ønsker at oljefondet skal bli et aktivt instrument for å kanaliserer store kapitalstrømmer mot grønne investeringer og en bærekraftig fremtid.

I dag investeres våre 3 700 milliarder som om klimakrisen ikke ekisterte. Andre store fondforvaltere arbeider for å finne nye metoder for å integrere klimahensyn i porteføljen, og har kommet mye lenger på området enn oljefondet.

- Det norske pensjonsfondet sier det vil være ledende på klima, men er blitt en sinke, sier Arild Hermstad.

Under debatten kommenterte Terje Osmundsen at Oljefondet i dag overinvesterer i kull og olje, og at de dermed planlegger for en «business-as-usual-framtid». Han mener Finansdepartementet ikke tror på klimaendringene, og at Oljefondet ikke tar klimaansvar overhodet. Han mener norske skattebetalere forledes til å investere vårt arvesølv i kull.

Oljefondet trenger et kurs i investeringer i fornybar infrastruktur, sa Osmundsen, som mener det er større avkastning i denne sektoren enn hva Finansdepartementet legger til grunn.

Også Arild Hermstad i Framtiden i våre henderer mener det er økonomisk og etisk uforsvarlig av Oljefondet å investere så store verdier i fossil energi som de gjør i dag. Hermstad etterlyser også mer åpenhet rundt hva Oljefondet faktisk gjør for å bedre fondets klimaprofil gjennom aktivt eierskap og vil ha full åpenhet om alle de klimavirkemidlene de praktiserer. Hermstad mener andelen miljø- og klimavennlige investeringer i fondet må øke til 5 prosent i 2015 og 15 prosent i 2020. I dag er det under 1 prosent.

Per nå sitter oljefondet med aksjer i selskaper som har adgang til større reserver av fossile ressurser enn verden kan utvinne. Utslippene fra disse reservene alene vil slippe ut mer CO2 enn 2-gradersmålet tillater.

Finansdepartementet, ved Hilde Singsaas, mener Oljefondet allerede er blant verdens fremste innen klimainvesteringer, men vil ikke at fondet skal være et politisk verktøy i klimakampen.

Heller ikke Ketil Solvik-Olsen ønsker at Oljefondet skal brukes som et verktøy for norsk politikk, men ønsker sterkt at mer av Oljefondet brukes til å bygge infrastruktur, enten det dreier seg om veier, jernbane eller vindmøller.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!