Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ingen flere unnskyldninger!

Vi kan ikke godta flere unnskyldninger. Nå må store selskap som H&M, Levi's, Zara og GAP betale levelønn til de som syr klærne våre!
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Vi kan ikke godta flere unnskyldninger. Nå må store selskap som H&M, Levi's, Zara og GAP betale levelønn til de som syr klærne våre!
På flere kambodsjanske fabrikker har det foregått massebesvimelser, som her.På flere kambodsjanske fabrikker har det foregått massebesvimelser, som her.En rekke organisasjoner i nettverket Clean Clothes Campaign, deriblant Framtiden i våre hender, starter nå en stor kampanje hvor målet er høyere lønninger i tekstilindustrien i Kambodsja. Vi mener at tekstilarbeidere skal ha en levelønn, en lønn som gjør det mulig å leve et verdig liv. Det har de ikke i dag.

Du kan bidra til at dette skjer ved å skrive under på appellen som er rettet mot H&M, Levi’s, Zara og GAP.

I de fleste tekstilproduserende landene er levelønn langt fra en realitet. I Kambodsja tjener arbeideren som produserer klærne vi har på oss en minstelønn tilsvarende 61 amerikanske dollar i måneden, pluss noen ulike lønnstillegg.  Lave lønninger gir alvorlige konsekvenser for arbeiderne og deres familier:

  • Svært lange arbeidsøkter for å tjene nok penger til å overleve.
  • Feilernæring på grunn mangel på næringsrik mat.
  • Elendige boforhold.
  • Utilstrekkelig tilgang på helsetjenester.

Merkevareprodusenter og forbrukere tjener på de lave produksjonskostnadene, men de billige klesprisene har en menneskelig pris. Store aktører som H&M, Zara, Levi’s og GAP kjøper mye av klærne som produsert i Kambodsja.

Kambodsjas tekstilindustri er hovedinntektskilden for utenlandsk valuta i landet og sysselsetter 350.000 – 400.000 arbeidere. Etter en stor streik i 2010 gikk lønningene litt opp, men økende priser på mat, energi og bolig har resultert i at arbeiderne nå er verre stilt enn før.

Les historien til Houn Yi som jobber ved strikkemaskinen på E Garment – en av fabrikkene som leverer klær til H&M.

Framtiden i våre hender og Clean Clothes Campaign kommer til å bruke alle sine nettverk og samarbeidspartnere for å legge press på selskapene for at de skal sikre en levelønn til arbeiderne i Kambodsja.

Du kan også bidra ved å gi beskjed til merkevareselskapene at de har et klart ansvar for å sikre tekstilarbeiderne en høyere lønn. Det kan du gjøre her.

Da forteller du merkevareprodusentene at:
  • De skal støtte et øyeblikkelig lønnshopp til 131 USD og bidra til at dette blir realisert.  
  • De skal bidra til en økning i andre lønnsgoder for mat, husvære og transport
  • De skal bidra til at det skjer jevnlige forhandlinger om nivået på minstelønnen
  • De må signere en konkret handlingsplan for levelønn i sin leverandørkjede.  

Hva er en levelønn?

Lønn og andre goder som dekker arbeidet til en standard arbeidsuke. Lønnen skal minst tilsvare lovens minstelønn eller minstenivået i industrien og alltid være tilstrekkelig til å dekke de grunnleggende behovene for en arbeider og hans/hennes familie og noe til sparing.

Hvem står bak denne kampanjen?

Målet til Clean Clothes Campaign og Framtiden i våre hender er å forbedre arbeidsforholdene og styrke rettighetene til arbeidere i den globale tekstilindustrien.  Vi er representert i 15 europeiske land med et nettverk av mer enn 250 organisasjoner verden over. Vi jobber tett sammen med partnere i tekstilproduserende land i Asia, Latin-Amerika og Afrika. Clean Clothes Campaign i Norge koordineres av Framtiden i våre hender. I plattformen inngår også Handel og Kontor og Changemaker.

Vår partner i denne kampanjen er det kambodsjanske fagforbundet Coalition of Cambodia Apparel Workers Democratic Union (C.CAWDU) som har over 50 000 medlemmer. C.CAWDU arbeider uavhengig av politiske partier og fører dialog på flere nivåer: De tilbyr opplæring og utdanning, støtter mobilisering og streiker,  framforhandler kollektive avtaler med fabrikkeiere og deltar i policyutvikling og reformarbeid.


Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!